20171008zo Dagexcursie Merksplas Kolonie

Dagexcursie MNV Merksplas Kolonie; kolonie van weldadigheid
Wandelen door een landlopers ‘landschap’.

Aanstaande zondag 8 oktober wandelen door ‘lange dreven met zware eiken bomen’, bossen, langs kleiputten, akkers en een memorabele begraafplaats. Verschoppelingen, vagebonden en andere landlopers vormden in de vroege jaren van de 19e eeuw in opdracht van ‘de maatschappij van weldadigheid’ het landschap waar we doorheen mogen wandelen.

Een landschap, in Merksplas bijna 600 ha., dat dus eigenlijk met tegenzin werd gemaakt door lieden die onvrijwillig te werk werden gesteld op de landerijen/boerderijen om er uiteindelijk beter uit te komen.
Wandelend door de dreven van de kolonie raakt de bewogen geschiedenis van dit ‘experiment’ je bijna letterlijk aan.

Het Belgische Merksplas Kolonie en Wortel Kolonie en bijvoorbeeld het Hollandse Veenhuizen waren in het Holland van koning Willem I in het begin van de 19eeuw oorden om stadse verschoppelingen, raddraaiers en vreemde eigengereide plattelandse landlopers te huisvesten.
Geen snee brood of een cent voor brood op zak om de dag door te komen kon al aanleiding zijn om je op te mogen pakken en veilig, ver weg, op te bergen. Vertaalt naar moderne tijden, geen ID, geen Pinpas of een portemonnee met niks………..oppakken en opsluiten?
Een verplichte huisvesting zodat deze lieden met tucht en arbeid op het goede pad zouden komen.

Tucht; het was in feite een boerderij gevangenis. Arbeid; Graaf je eigen ringgracht om ontsnappen te voorkomen en ontgin de heide, verbouw je eigen voedsel. Velen hebben de tucht en arbeid niet overleeft. De begraafplaats is dan ook meerdere keren vergroot, mede door verschillende verschrikkelijke epidemieën die de zwakke opeen gestopte armoedzaaiers kwetsbaar maakte.
Het landschap verteld haar verhaal, het gloednieuwe bezoekerscentrum geeft inzicht en toont markante gezichten, vaak aandoenlijk en bijna gemoedelijk. Ook dit was een deel van onze geschiedenis.

Vertrek om 9.30h met auto’s vanaf parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made.