20220509 Wilgenknotters in duurzame waterbouw

Madese NatuurVrienden in de Put

Drie weken achter elkaar is langs de oevers van de Wagenbergse Put gewerkt door vrijwilligers van de Madese Natuurvrienden. Niet hoog en droog in de knotwilg. Maar net niet, net wel, onder de waterspiegel van de Wagenbergse Put.

De oevers van de “Wagenbergse Put’ zijn voor de gemeente Drimmelen al jaren een punt (put) van zorg. De oevers ‘kalven’ af.

Is de experimentele oplossing van de MNV, een beschoeiing van wilgenhout de oplossing?
Moedige vrijwilligers, waadpakken, lieslaarzen, grondboren, zware hamers (sleggen) en heel veel wilgenhout. Een geheel andere tak van landschapsbeheer voor de MNV; waterbouw.

De MNV menen op de ladder van duurzaamheid met dit experimentele project hoog te scoren. Wilgen knotten, behoud van landschapselementen en hergebruik van het snoeihout voor de aanleg van de beschoeiing.
Snoeihout van de Hamseweg, door de gemeente naar de Put gebracht om te verwerken.

De Wagenbergse Put is een druk bezochte waterplas.Een prachtige speel/zwemlocatie voor honden. Vislocatie voor karpermannen/vrouwen. Watervogels, rietvogels en struweelvogels voor de natuurliefhebber. Voor iedereen een plek.
Een rondwandeling met droge voeten in de toekomst blijft de vraag.
Zonder maatregelen verdwijnt het asfalt padje in de Put.
Rondwandelen, zwemplekken voor de hond, voldoende riet voor rietvogels, vooroevers voor paaiplekken van een gezonde vispopulatie en een oeverbescherming.

Een mooi avontuurlijk, nat, experiment.