20230310 vr MNV Lezing Welkom in Utopia

Cor Huygens; wadwachters en noorderlicht

Vrijdagavond 10 maart 20.00 , is Madenaar Cor Huygens als gastspreker bij de MNV.
Cor verteld deze avond  over zijn ervaringen in Utopia op Texel en de Boschplaat op Terschelling als ‘wadwachter’.
Landelijk is Cor Huygens bekend vanwege zijn kennis en lezingen over de kraanvogel  (Grus grus).

De ‘echt’ betrokken vogelaar streept geen soortenlijstje af. De ornitholoog in spe, betaald of vrijwillig, vraagt zich ook af over het hoe en waarom. Cor is een van die mensen. Tussen het werk door maakte hij bijvoorbeeld nog nooit vastgelegde beelden over bruidsvluchten van de Grote Stern. Geen wegjaag gedrag, maar pure passie; ik wil je hebben, in dit Utopia!

Natuurorganisaties zijn voor veel monitoringswerk, ‘het vogeltjes kijken’, gegevens bijhouden en doorgeven, afhankelijk van deskundige vrijwilligers.
De wadwachters nemen binnen deze groep vrijwilligers een bijzondere plaats in.

De wadwachters mogen bij hoge uitzondering komen op de mooiste plekjes op het Wad. Maar er word wel wat voor terugverwacht. Bijdragen voor onderzoek, waarnemingen, betrouwbare tellingen doorgeven en helaas bezoekers zonder uitnodiging tot verblijf proberen uit te leggen dat bepaald gedrag of betreding niet gewenst is.

Onderkomen? Een flinke bouwvakkers keet van alle gemakken voorzien; midden in een natuurgebied; wat wil je nog meer? Een week voor jezelf en je maatje.

Duinen, kwelders, slikken, schorren, zee; Utopia. Voor vogels en vogelmensen.

Cor Huygens is inmiddels ervaren wadwachter en deelt graag zijn ervaringen.Naast het wadwachten komen ook ervaringen met ‘het Noorderlicht’ in beeld. Uniek!

Vrijdagavond 10 maart ; 20.00 , Made Kievitstraat parkgebouw Liniehof open vanaf 19.30h.Lezing gratis voor leden;  € 5,00 voor geïnteresseerden incl. koffie.

Wadwachters Rene van Gils en Cor Huijgens