Spreeuwenproject

Spreeuwenproject MNV – Gestart in 2017

Spreeuwen als natuurlijke bestrijders voor een gezonde grasmat bij voetbal- en golfclubs
Veel sportievelingen zijn ervan afhankelijk; een gezonde grasmat. Er bestaan heel wat tips en trucs om
de grasmat in goede conditie te houden; een wetenschap op zich.
In een grasmat planten zich beesten voort als emelten (larven langpootmuggen) en engerlingen (larven meikevers) die een bedreiging zijn voor een groene mat.
De remedie, chemie, is bij de Nederlandse Golf Federatie in het kader van de duurzaamheid gelukkig uit den boze. De KNVB is nog net niet om.

Vele Nederlandse golfclubs hebben het voorbeeld van de Edese golfclub gevolgd om tientallen              spreeuwenkasten op te hangen. Spreeuwen zijn de meest effectieve natuurlijke plaagbestrijders voor insecten op een golfbaan. Greenkeepers van Prise d’eau (Tilburg) roepen zelfs; ‘doe er nog maar een paar honderd, spreeuwen: je beste vriend.’
De KNVB heeft vorig jaar al haar verenigingen opgeroepen zoveel mogelijk spreeuwenkasten rond de velden te hangen om de chemie een halt toe te roepen en de spreeuwen een broedplek te bieden; 2 vliegen in 1 klap.
Lees hier het artikel van de KNVB van 19 augustus 2016: http://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/19773/spreeuwenkasten-oplossing-voor-engerlingen-en-emelten

Vanuit de MNV zijn  met hulp van de gemeente Drimmelen contacten gelegd met alle voetbalverenigingen en ‘over de brug’, via een enkele verwoede golfspelers binnen de vrijwilligersgroep, met de golfclub Hank, om deze verenigingen zoveel mogelijk spreeuwenkasten aan te bieden en vervolgens ook op te hangen.
De Nationale Postcodeloterij heeft budget ter beschikking gesteld om de kasten te maken.
Het assembleren van de kasten vond plaats in de werkplaats van de Madese NatuurVrienden in parkgebouw de Liniehof. De meeste kasten hebben inmiddels een plekje gekregen.

Meer over het project en de voorgang kunt u lezen in onderstaande Nieuwsbrieven die wij speciaal voor voetbal en golf uitbrengen om hen op de hoogte te houden van, ook hun, project.
Klik op de nieuwsbriefafbeelding om het nieuwsbriefbestand te openen!

Nieuwsbrief 1: Algemeen
Nieuwsbrief 1: Algemeen
Nieuwsbrief 2: Voetbal
Nieuwsbrief 2: Voetbal
Nieuwsbrief 2: Golfbaan
Nieuwsbrief 2: Golfbaan

 

Nieuwsbrief 3 Spreeuw
Nieuwsbrief 4 Spreeuw
Nieuwsbrief 5 Spreeuw
Nieuwsbrief 6

 

Nieuwsbrief 7