Werkgroep Parkbeheer

Informatie over de MNV-werkgroep Parkbeheer die het beheerwerk uitvoert in Natuurpark De Liniehof en zeer actief de vele activiteiten ondersteunt van de natuurclub en de Stichting Liniehof, van wilgen knotten en poelen schonen in de Drimmelse en Bergse polders tot nestkastjes timmeren op open dagen in het natuurpark.

Parkbeheer_Kettingzaag
Voor het zwaardere werk beschikken de vrijwilligers van de Werkgroep Parkbeheer over goed gereedschap.
Kettingzaagcertificaat
Veiligheid tijdens het werken, zeker met gemotoriseerd gereedschap, is voor de vrijwilligers heel belangrijk.
De vrijwilligers die met kettingzagen werken hebben dan ook allemaal een kettingzaagcertificaat gehaald.

Donderdagmiddag Beheermiddag

De MNV-vrijwilligers van de werkgroep komen 1x per week bij elkaar om op de donderdagmiddag met elkaar de beheerwerkzaamheden uit te voeren in het natuurpark.

  • Bij deze werkgroep is het altijd zeer gezellig en de grote werkervaring van deze groep oudere leden is ook voor vele andere MNV-activiteiten onmisbaar!
  • Voor wie wil komen kennismaken om eventueel bij te gaan dragen aan het vrijwilligerswerk is de donderdagmiddag dan ook een mooi moment voor een wandeling door het natuurpark voor een praatje met de MNV-vrijwilligers.
  • Kijk hieronder naar de leuke fotoserie van het onderhoud in het natuurpark op de werkdag op donderdag 24 maart 2011.
    Als dit werk in de frisse buitenlucht je aanspreekt, kom dan kennis maken en meehelpen aan het natuurbehoud!
  • De Werkgroep Parkbeheer doet veel meer voor de MNV dan alleen het beheer van het natuurpark, want de vrijwilligers zetten zich flexibel in voor vele andere activiteiten van de MNV en de Stichting Liniehof!

Werkzaamheden van de Werkgroep Parkbeheer voor de MNV

  • De werkgroepleden doen ook in overleg met Staatsbosbheer een deel van het kleinschalig landschapsbeheer in het in 2004 gekapte meest oostelijke deel van de Linie van Den Hout.
  • Daarnaast zijn deze vrijwilligers actief in de Werkgroep Kleinschalig Landschapsbeheer bij andere MNV activiteiten, zoals voor het traditionele wilgenknotten en bij de Nationale Natuurwerkdag.
  • Ook in het MNV project Kleinschalige LandschapsElementen (KLE) wordt meegeholpen bij het begeleiden van schoolklassen voor het natuureducatieve landschapsbeheer van basisscholen, zoals wilgen knotten, poelen schonen en maaien van hooiland.
  • Tot slot mag de MNV altijd weer rekenen op bijdragen van de ervaren vrijwilligers uit deze werkgroep. Niet alleen voor de Open Dagen in het natuurpark of het eenvoudig timmeren van nestkastjes, maar ook voor grote meerjaren bouwprojecten, zoals het eigenhandig bouwen van het parkgebouw, de insectenmuur, het wateronderzoeksplatform en het samenwerken met docenten en leerlingen van het Hanze College uit Oosterhout voor de constructie van de huiszwaluwentil die in Drimmelen aan het eind van de straat ’t Fort staat.
Parkbeheer_Trekker_Guus_Huub
De MNV leden Guus en Huub Stoop zetten hun, in 2009 prachtig gerestaureerde, Guldner G45 trekker uit 1996 veel in als werkpaard voor MNV activiteiten. Bijvoorbeeld met de aanhanger erachter voor het zwaar transport van snoeihout en hooi bij het parkbeheer in het natuurpark en bij het jaarlijkse wilgen knotten voor het afvoeren van de boomstammen en takken.

Fotoserie Onderhoud Natuurpark

Fotoserie van de werkzaamheden van de werkgroep Parkbeheer van de natuurclub op de werkdag van donderdag 24 maart 2011.

Iedere donderdag werkt een groep vrijwilligers enthousiast aan het onderhoud van Natuurpark Liniehof om de duizenden bezoekers per jaar te kunnen laten genieten van Brabants oudste heemtuin.

Deze keer kregen we voor de onderhoudswerkzaamheden een hele lading spoorbielzen geschonken en op locatie gebracht door sponsor Bax Hout uit Terheijden, zie www.BaxHout.nl

20110324Parkbeheer_01_Terrasafscheiding_01_DSCF4426
Vernieuwen van de terrasafscheiding voor het Parkgebouw Liniehof met spoorbielzen is een handige oplossing, want zo kunnen we de schoolklassen en bezoekers van evenementen een makkelijke buitenzit aanbieden bij een kort introductiepraatje voor een rondwandeling door het natuurpark.
20110324Parkbeheer_02_Terrasafscheiding_02_DSCF4425
Er komt een hele club vrijwilligers aan te pas om de zware spoorbielzen op maat te zagen en in de grond te zetten.
20110324Parkbeheer_03_Terrasafscheiding_03_DSCF4430
Na een dag hard werken mag het resultaat er dan ook zijn. Een stevige terrasafscheiding waar we met bezoek van schoolklassen en bij evenementen ook gelijk met veel mensen op kunnen zitten.
20110324Parkbeheer_04_Boomstoel_01_DSCF4427
Na het betere werk met de kettingzaag is het mooie resultaat een originele boomstoel.
20110324Parkbeheer_05_Boomstoel_02_DSCF4431
Zo’n boomstoel past helemaal in de natuurlijke omgeving. Wel even het zitcomfort testen natuurlijk na al het sjouwen, want zo’n boomstoel weegt flink wat kilo’s.
20110324Parkbeheer_06_Waterplatform_Begazen_DSCF4429
Het vernieuwen van de begazing van het wateronderzoeksplatform in de centrale vijver met vogeltjesgaas is een noodzakelijke veiligheidsmaatregel om uitglijden op de natte planken te voorkomen. Bijvoorbeeld als de natuurlijke algengroei nat wordt door de regen en dauw of als een schoolklas met kinderen hier waterbeestjes aan het vangen is met schepnetjes.
20110324Parkbeheer_07_Houtwal_Snoeien_Fazantenlaan_DSCF4428
Het flink open snoeien van de houthakwal aan de kant van de Fazantenlaan moet om de zoveel jaar gebeuren om de houtwal in stand te houden. Ook moeten te grote bomen worden teruggesnoeid of gekapt om te voorkomen dat ze de tuinen van de bewoners ingroeien en in de zomer teveel licht wegvangen.