Liniehof Overzicht

Informatie over het Natuurpark De Liniehof, het Parkgebouw De Liniehof, de Stichting Liniehof en de MNV Werkgroep Parkbeheer.
Ook is hier de informatie te vinden over de MNV activiteiten in het natuurpark, in het parkgebouw en in de twee aangrenzende natuurgebieden van Staatsbosbeheer aan de zuidkant van de A59, de Linie van Den Hout en de Binnenpolder van Terheijden.

Natuurpark De Liniehof

Het Natuurpark De Liniehof is de uitvalsbasis van de Madese NatuurVrienden met als centraal punt het Parkgebouw De Liniehof, het clubgebouw waar alle verenigingsactiviteiten van onze natuurclub plaats vinden of starten.

  • In het natuurpark zijn er veel rondleidingen en natuureducatieve activiteiten voor excursiegroepen en schoolklassen, waarbij het clubgebouw wordt gebruikt als Natuur Educatief Centrum.
  • We ontvangen ongeveer 4.000 bezoekers per jaar!
  • Toegang: het natuurpark is tussen zonsopkomst en zonsondergang vrij toegankelijk voor wandelaars en daar wordt dagelijks door vele natuurgenieters dankbaar gebruik van gemaakt.
  • Bereikbaarheid: het natuurpark en het parkgebouw zijn gemakkelijk bereikbaar aan de Kievitsstraat 3 in Made. Zie hiervoor de webpagina Route.

>>> Lees meer over het natuurpark…

Natuurpark_Fietsexcursie_Schoolklas
Er zijn ook schoolklassen die op de fiets naar het natuurpark komen om na de rondleiding ook nog een fietstocht te maken door het vlakbij gelegen natuurgebied van de Binnenpolder van Terheijden.

Parkgebouw De Liniehof

Het parkgebouw is het clubgebouw van de natuurclub waar alle lezingavonden plaatsvinden en waar alle excursies vertrekken.

  • Het clubgebouw wordt intensief gebruikt als Natuur Educatief Centrum voor de de vele groepen die op afspraak het natuurpark bezoeken.

>>> Lees meer over het parkgebouw…

Parkgebouw_Voorzijde
Voorkant van het Parkgebouw De Liniehof, gezien vanaf de insectenmuur.

Stichting Liniehof

Logo Stichting Liniehof
Logo Stichting Liniehof – 4 zwaluwen ontvouwen een landschap

Voor het beheer van het natuurpark en het parkgebouw is de Stichting Liniehof de brug tussen de Vereniging Madese NatuurVrienden en de Gemeente Drimmelen. Het natuurpark is namelijk openbaar groen van de gemeente dat door de Stichting Liniehof wordt beheerd en door de Madese NatuurVrienden als heemtuin wordt onderhouden. Daarnaast is de Stichting Liniehof ook een ondersteunende stichting voor de MNV op het gebied van natuureducatie en voor de werving van sponsors.

>>> Lees meer over de stichting…

Stichting_Opening_Insectenmuur_1_20070421
Een toast op de opening van de educatieve insectenmuur op de 31e MNV verjaardag van 21 april 2007. V.l.n.r.: voorzitter van de Stichting Liniehof, Martien Boelaars, met wethouder Harry Bakker, secretaresse van de MNV, Ankie Stoop – Siemons en MNV-vrijwilliger van het bouwteam, Henk Rennings.

Werkgroep Parkbeheer

De MNV vrijwilligers van de werkgroep komen 1x per week bij elkaar om op de donderdagmiddag met elkaar de beheerwerkzaamheden uit te voeren in het natuurpark.

  • Bij deze werkgroep is het altijd zeer gezellig en de grote werkervaring van deze groep oudere leden is ook voor vele andere MNV activiteiten onmisbaar!
  • Voor wie wil komen kennismaken om eventueel bij te gaan dragen aan het vrijwilligerswerk is de donderdagmiddag dan ook een mooi moment voor een wandeling door het natuurpark.

>>> Lees meer over onze actieve Werkgroep Parkbeheer…

Parkbeheer_Takkenwerk
De Werkgroep Parkbeheer weet van aanpakken! Het is vaak echt ’takkenwerk’! 😉

Activiteiten natuurpark 

In en om het natuurpark zijn er jaarlijks twee drukbezochte en zeer gezellige vaste activiteiten. Dit zijn de jaarlijkse open dag en de nachtvlindernacht in het natuurpark en de traditionele MNV Kerstwandeling op 2e Kerstdag.

>>> Lees meer over deze gezellige activiteiten…

Kerstwandeling_Deelnemers
De gezellige kerstwandeling trekt altijd veel deelnemers, zowel leden als niet-leden, die een lekkere frisse neus komen halen.

Natuureducatie

Het Parkgebouw De Liniehof wordt veel gebruikt als Natuur Educatief Centrum (NEC) voor de ontvangst van schoolklassen en excursiegroepen.

  • Op afspraak zijn er natuureducatieve activiteiten in het parkgebouw en in het natuurpark die worden verzorgd door de Werkgroep Educatie van de MNV, zoals het rondleiden van excursiegroepen, creatieve middagen voor scholen tot en met biologie examens voor schoolklassen.
  • Ieder jaar worden hiervoor gemiddeld 4.000 deelnemers begeleid door MNV leden. Een meer dan forse inspanning voor onze kleine groep enthousiaste MNV vrijwilligers van de Werkgroep Educatie!
  • In het natuurpark zijn de insectenmuur en het wateronderzoeksplatform een tweetal belangrijke educatieve voorzieningen voor natuurbeleving met schoolklassen, waarvoor allerlei educatieve hulpmiddelen beschikbaar zijn.

>>> Lees meer over de Werkgroep Educatie…

>>> Lees meer over natuureducatie voor scholen…

Waterplatform_Schoolklas
Schoolklas op bezoek in het natuurpark voor een onderzoek naar waterbeestjes op het wateronderzoeksplatform in de centrale vijver.

Aangrenzende natuurgebieden – de Linie van Den Hout en de Binnenpolder van Terheijden

Het natuurpark ligt op loop-/fietsafstand van twee mooie natuurgebieden van Staatsbosbeheer, namelijk de Linie van Den Hout en de Binnenpolder van Terheijden, waardoor diverse verenigingsactiviteiten zich daar afspelen.

  • Tussen de MNV en Staatsbosbeheer is er een prettige en langdurige samenwerking voor de naastgelegen natuurgebieden van de Linie van Den Hout en de Binnenpolder van Terheijden.
  • Locatie: het natuurpark ligt net ten noorden van de snelweg A59. De natuurgebieden van de Linies en de Binnenpolder liggen net ten zuiden van de A59. Indertijd gescheiden door de aanleg van de snelweg.
  • Bereikbaarheid: de natuurgebieden zijn makkelijk vanuit het natuurpark te bereiken over het viaduct van de afrit Made van de A59, waar het natuurpark tegenaan ligt en onder het viaduct door van de A59 waar de Stuivezandsestraat overgaat in de Houteindsestraat. De Binnenpolder is ook makkelijk te bereiken langs het viaduct van de Ruitervaart over de A59 en zelfs vanuit Terheijden via het viaductje onder de N-weg.

Linie van Den Hout

Ooit in 1625 in slechts enkele weken tijd aangelegd door Frederik Hendrik en later in 1701 uitgebreid als onderdeel van de Zuidelijke Waterlinie door baron Menno van Coehoorn is deze linie van omgrachte verdedigingswallen met daarin 3 redoutes en 2 vooruitgeschoven lunetten inmiddels verworden tot een prachtig natuurgebied met mooie wandelpaden.
In de volksmond wordt de Linie van Den Hout gewoon ‘de Linies’ genoemd, want de verdedigingswal bestaat uit meerdere delen vanwege wegdoorsnijdingen.
Let op: ‘onze Linie’ niet verwarren met ‘die andere Linie’, namelijk de Linie van de Munnikenhof aan de zuidwestkant van de Binnenpolder van Terheijden, die daarom ook wel de Linie van Terheijden wordt genoemd.

>>> Lees meer over de Linies…

Linies_Lunet_Binnenpolder
Het weidelandschap ten zuiden van de Linie, gezien vanaf de Liniestraat naar het westen met aan de horizon de geheel beboste en ver vooruit gelegen Lunet van de Binnenpolder.

Binnenpolder van Terheijden

Vanuit de middeleeuwen al was het hart van de Binnenpolder alleen per roeibootje bereikbaar. Een ontoegankelijk land van biezen, riet en zegges; vaak overstroomd vanuit de Mark. Het natte hart van de Binnenpolder heet dan ook zeer toepasselijk de Zegge polder, ofwel ‘de Zegge’, zoals het in de volksmond heet. De Zegge polder is in de late middeleeuwen ontstaan door turfwinning voor brandstof en zout. Het centrale deel van ‘de Zegge’ is nu het huidige natuurgebied met de 17e eeuwse eendenkooi, de ‘Achterste Kooi’ als natuurkern in het midden.

>>> Lees meer over de Binnenpolder…

Binnenpolder_Schimmer
De wijdse blik de Binnenpolder in is fantastisch vanaf het fietspad langs de Schimmer (vroeger de Schimmelseweg) vanuit de Linie van Den Hout. Op de achtergrond rijst het kooibos uit de polder met de torenspits van de kerk in Terheijden net zichtbaar aan de rechterkant.