Fotoserie van de constructie van de huiszwaluwentil door de Sectie Techniek van het Hanze College uit Oosterhout: Deel 1 – Bouw van het stalen raamwerk.
>>> Bekijk ook de fotoserie Huiszwaluwentil – Deel 2 – Afwerking
- De buizen voor de constructie van het raamwerk voor de huiszwaluwentil worden onder verstek afgekort en glad afgewerkt met de slijptol.
- De onder 45 graden verstek afgezaagde buizen voor het grondraam van het raamwerk worden exact haaks en waterpas uitgezet en dan op de hoeken vastgelast.
- Laswerk om het grondraam te voorzien van hoekversterkingen om torderen tegen te gaan. Daar zijn tevens de nokken opgelast om straks onder de huiszwaluwentil een extra rij neststenen te kunnen bevestigen. In het middenkruis is de gecentreerde ronde geleider te zien, waarmee de huiszwaluwtil straks over de standpaal wordt geschoven.
- Laswerk voor de dakspanten die op het grondraam worden gelast. Let ook op de vertikale steuntjes onder de spanten in de hoeken van het frame, die dienen voor extra stijfheid. De lasser is hier bezig om ook aan de bovenkant een exact gecentreerde ring in te lassen voor de bevestiging aan de standpaal.
- Met de boorkolom worden voorafgaand aan het laswerk gaten voorgeboord in de zijsteunen voor de bevestiging van de houten balkjes van de dwarsspanten die later nodig zijn om de houten dakplaten tegenaan te schroeven.
- Met nog wat laatste laswerk aan de onderkant van het grondraam worden de hoekverbindingen verstevigd en afgewerkt. Hier zijn ook de zijvleugels voor de houten dwarspanten al op de dakspanten gelast.
- Het lassen van de zijsteunen om de grondplaat aan de standpaal vast te lassen is een echt precisie werkje dat niet alleen wezenlijk is voor de stijfheid van de constructie, maar ook voor de veiligheid. De zijsteunen vangen namelijk voor het belangrijkste deel de krachten op van de wrikkende bewegingen die de standpaal op de lasnaad met de grondplaat veroorzaakt door de windkracht die op de huiszwaluwentil staat. Zonder deze zijsteunen zit er teveel beweging in de standpaal, waardoor de lasnaad met de grondplaat door metaalmoeheid vroeg of laat zou losbreken.
- Het inzagen van de uitsparingen voor het mangat in de, uiteraard watervaste, multiplex houtplaten voor de onderkant van de huiszwaluwentil gaat makkelijk met de handzaag. Alleen is het dan handig als een andere timmerman de plaat even mee vast houdt om het trillen van de grote houtplaat en het soms klemmen van de zaag te voorkomen. Door dit mangat kan straks iemand via een ladder de huiszwaluwentil vastzetten aan de standpaal.
- De houtplaten voor de onderkant worden gelijk grondig in de grondverf gezet. Let naast de grote uitsparing voor het mangat ook eens op de kleine vierkante uitsparingen in de platen waar straks de steunpootjes doorheen moeten steken om de nestplanken tegenaan te maken voor de bevestiging van de kunstnesten.
- De schilders maken het raamwerk schoon, ontvetten dit en schuren het op om het vervolgens twee keer in de grijze grondverf te zetten.
- Het raamwerk is door de schilders heel nauwkeurig in de grijze grondverf gezet, waarna de timmerman de houten balkjes voor de dwarsspanten in verstek kan gaan zagen.
- De standpaal wordt als voorbewerking eerst goed schoongemaakt met bandschuurpapier.
- De standpaal wordt met een haakse slijper helemaal schoongeslepen, zodat die daarna in de grondverf kan worden gezet. Voor de hoekjes met de lasnaden bij de grondplaat wordt een staalborstel op een boormachine gebruikt om alle roestdeeltjes weg te krijgen.
- De standpaal wordt na het schoonslijpen direct in de grondverf gezet om nieuwe roestvorming te voorkomen. Later zal de paal zwart worden afgelakt.
- In het raamwerk worden met een snij-ijzer nog voor het aflakken op diverse plaatsen draadeinden getapt, zodat hier later bouten in kunnen worden gedraaid voor bevestigingswerk.
- De schilder is bezig om het raamwerk af te lakken. Dat kost nog best wel wat tijd, want alle hoekjes en gaatjes moeten goed worden geraakt en om goed te kunnen zien wat je doet is de houding ook niet altijd even makkelijk.
- Het raamwerk is afgelakt en gereed voor het aftimmeren.
- De schuingezaagde dakplaten worden in de grondverf gezet.
- De houten dwarsspanten zijn tegen de zijsteuntjes van de dakspanten gemonteerd en afgelakt. Het raamwerk is nu klaar om te worden afgetimmerd en afgewerkt met dakbedekking.