Huiszwaluwentil – Deel 1 – Constructie

Fotoserie van de constructie van de huiszwaluwentil door de Sectie Techniek van het Hanze College uit Oosterhout: Deel 1 – Bouw van het stalen raamwerk.

>>> Bekijk ook de fotoserie Huiszwaluwentil – Deel 2 – Afwerking

HZT_01_Constructie_01_Buizen_Afkorten_DSC00455
De buizen voor de constructie van het raamwerk voor de huiszwaluwentil worden onder verstek afgekort en glad afgewerkt met de slijptol.
HZT_01_Constructie_02_Buizen_Haaks_Vastzetten_DSC00461
De onder 45 graden verstek afgezaagde buizen voor het grondraam van het raamwerk worden exact haaks en waterpas uitgezet en dan op de hoeken vastgelast.
HZT_01_Constructie_03_Lassen_Grondraam_DSC00476
Laswerk om het grondraam te voorzien van hoekversterkingen om torderen tegen te gaan. Daar zijn tevens de nokken opgelast om straks onder de huiszwaluwentil een extra rij neststenen te kunnen bevestigen. In het middenkruis is de gecentreerde ronde geleider te zien, waarmee de huiszwaluwtil straks over de standpaal wordt geschoven.
HZT_01_Constructie_04_Laswerk_Dakspanten_DSC00480
Laswerk voor de dakspanten die op het grondraam worden gelast. Let ook op de vertikale steuntjes onder de spanten in de hoeken van het frame, die dienen voor extra stijfheid. De lasser is hier bezig om ook aan de bovenkant een exact gecentreerde ring in te lassen voor de bevestiging aan de standpaal.
HZT_01_Constructie_05_Boorwerk_DSC00482
Met de boorkolom worden voorafgaand aan het laswerk gaten voorgeboord in de zijsteunen voor de bevestiging van de houten balkjes van de dwarsspanten die later nodig zijn om de houten dakplaten tegenaan te schroeven.
HZT_01_Constructie_06_Laswerk_Onderkant_DSC00484
Met nog wat laatste laswerk aan de onderkant van het grondraam worden de hoekverbindingen verstevigd en afgewerkt. Hier zijn ook de zijvleugels voor de houten dwarspanten al op de dakspanten gelast.
HZT_01_Constructie_07_Laswerk_Grondplaat_Standpaal_DSC00489
Het lassen van de zijsteunen om de grondplaat aan de standpaal vast te lassen is een echt precisie werkje dat niet alleen wezenlijk is voor de stijfheid van de constructie, maar ook voor de veiligheid. De zijsteunen vangen namelijk voor het belangrijkste deel de krachten op van de wrikkende bewegingen die de standpaal op de lasnaad met de grondplaat veroorzaakt door de windkracht die op de huiszwaluwentil staat. Zonder deze zijsteunen zit er teveel beweging in de standpaal, waardoor de lasnaad met de grondplaat door metaalmoeheid vroeg of laat zou losbreken.
HZT_01_Constructie_08_Houtplaten_Zagen_Onderkant_DSC00493
Het inzagen van de uitsparingen voor het mangat in de, uiteraard watervaste, multiplex houtplaten voor de onderkant van de huiszwaluwentil gaat makkelijk met de handzaag. Alleen is het dan handig als een andere timmerman de plaat even mee vast houdt om het trillen van de grote houtplaat en het soms klemmen van de zaag te voorkomen. Door dit mangat kan straks iemand via een ladder de huiszwaluwentil vastzetten aan de standpaal.
HZT_01_Constructie_09_Houtplaten_Grondverven_DSC00512
De houtplaten voor de onderkant worden gelijk grondig in de grondverf gezet. Let naast de grote uitsparing voor het mangat ook eens op de kleine vierkante uitsparingen in de platen waar straks de steunpootjes doorheen moeten steken om de nestplanken tegenaan te maken voor de bevestiging van de kunstnesten.
HZT_01_Constructie_10_Schilderwerk_Grondverven_DSC00494
De schilders maken het raamwerk schoon, ontvetten dit en schuren het op om het vervolgens twee keer in de grijze grondverf te zetten.
HZT_01_Constructie_11_Dwarsspanten_Zagen_DSC00500
Het raamwerk is door de schilders heel nauwkeurig in de grijze grondverf gezet, waarna de timmerman de houten balkjes voor de dwarsspanten in verstek kan gaan zagen.
HZT_01_Constructie_12_Standpaal_Schoonmaken_DSC00498
De standpaal wordt als voorbewerking eerst goed schoongemaakt met bandschuurpapier.
HZT_01_Constructie_13_Standpaal_Schoonslijpen_DSC00502
De standpaal wordt met een haakse slijper helemaal schoongeslepen, zodat die daarna in de grondverf kan worden gezet. Voor de hoekjes met de lasnaden bij de grondplaat wordt een staalborstel op een boormachine gebruikt om alle roestdeeltjes weg te krijgen.
HZT_01_Constructie_14_Standpaal_Grondverven_DSC00519
De standpaal wordt na het schoonslijpen direct in de grondverf gezet om nieuwe roestvorming te voorkomen. Later zal de paal zwart worden afgelakt.
HZT_01_Constructie_15_Draad_Tappen_DSC00505
In het raamwerk worden met een snij-ijzer nog voor het aflakken op diverse plaatsen draadeinden getapt, zodat hier later bouten in kunnen worden gedraaid voor bevestigingswerk.
HZT_01_Constructie_16_Aflakken_Raamwerk_DSC00513
De schilder is bezig om het raamwerk af te lakken. Dat kost nog best wel wat tijd, want alle hoekjes en gaatjes moeten goed worden geraakt en om goed te kunnen zien wat je doet is de houding ook niet altijd even makkelijk.
HZT_01_Constructie_17_Afgelakt_Raamwerk_DSC00516
Het raamwerk is afgelakt en gereed voor het aftimmeren.
HZT_01_Constructie_18_Dakplaten_Gronden_DSC00517
De schuingezaagde dakplaten worden in de grondverf gezet.
HZT_01_Constructie_19_Dwarsspanten_DSC00521
De houten dwarsspanten zijn tegen de zijsteuntjes van de dakspanten gemonteerd en afgelakt. Het raamwerk is nu klaar om te worden afgetimmerd en afgewerkt met dakbedekking.