Huiszwaluwentil – Deel 2 – Afwerking

Fotoserie van de constructie van de huiszwaluwentil door de Sectie Techniek van het Hanze College uit Oosterhout: Deel 2 – Afwerking van de huiszwaluwentil.

>>> Bekijk ook de fotoserie Huiszwaluwentil – Deel 1 – Constructie

HZT_02_Afwerking_01_Houtplaten_Onderkant_DSC00523
De houtplaten voor de aftimmering worden op de onderkant gelegd van het raamwerk. De vierkante opening van het mangat rondom het middenkruis is straks nodig om de constructie op de standpaal vast te kunnen maken.
HZT_02_Afwerking_02_Houtplaten_Vastzetten_DSC00525
De houtplaten worden vastgezet aan het stalen raamwerk onder toezicht van Leo de Wijs, vrijwilliger van de Madese NatuurVrienden.
HZT_02_Afwerking_03_Houtplaten_Afmonteren_DSC00526
Ook MNV vrijwilliger Toon van der Made kijkt toe of het voorboren in het staal voor het vastzetten van de betimmering op de onderkant van het raamwerk goed gebeurd.
HZT_02_Afwerking_04_Uitzetten_Nestplanken_DSC00527
Twee vrijwilligers van de Madese NatuurVrienden, Loek Machielse en Leo de Wijs, zijn met de leerlingen van het Hanze College bezig om uit te passen hoe de nestplanken voor het monteren van de kunstnesten voor de huiszwaluwen moeten worden bevestigd aan de steuntjes van het raamwerk.
HZT_02_Afwerking_05_Aftimmering_Dakplaten_DSC00529
De dakplaten zijn tegen de dakspanten en de dwarsspanten gemonteerd. Aan de bovenkant is de grote stalen ring te zien, waarmee de huiszwaluwentil met een kraan bovenop de standpaal kan worden gehesen. Ook zijn de dakplaten niet tot boven toe afgetimmerd, omdat er enerzijds ruimte nodig is om de handen door te steken bij het afkoppelen van de hijshaak van de kraan en anderzijds, omdat de ruimte boven open moet blijven als ventilatieschacht om in de zomer de zeer warme lucht onder het dak af te kunnen voeren.
HZT_02_Afwerking_06_Nestplanken_Onderkant_DSC00540
De nestplanken voor de kunstnesten zijn gemonteerd en de gehele onderkant is afgelakt. Ook zijn de twee planken te zien die straks voor de aftimmering van het mangat zullen worden gebruikt, zodat dit na de montage van de huiszwaluwentil op de standpaal kan worden dichtgemaakt.
HZT_02_Afwerking_07_Zinkwerk_Randen_DSC00541
Twee leerlingen zijn bezig met het omwerken van het zinkwerk rondom de onderranden van de dakplaten, zodat regenwater dat van het dak afdruipt niet in de kopse kanten van de dakplaten kan intrekken.
HZT_02_Afwerking_08_Afbramen_Zinkwerk_DSC00544
Het rechtvijlen en afbramen van de randen van de zinkstrippen is nodig om ze exact aan te laten sluiten, zodat de randen straks perfect dicht te solderen zijn tegen inwatering. Er is ook oog voor detail, want de dakkap die straks op het dak wordt gezet om de ventilatie opening af te dekken heeft een spits meegekregen die op de houtdraaibank prachtig vorm is gegeven.
HZT_02_Afwerking_09_Dak_met_Dakkap_DSC00574
Het dak met daarop de dakkap laat voor het eerst zien hoe de huiszwaluwentil er straks uit komt te zien. De zinkranden rondom moeten voorkomen dat druipwater van het dak in de houten dakranden kan trekken, waardoor die zouden kunnen gaan rotten. Door de luchtspleet tussen het dak en de dakkap zou het zomaar kunnen dat vleermuizen de warme binnenkant gaan opzoeken om daar een slaapplaats te zoeken of dat vlinders erin gaan overwinteren.
HZT_02_Afwerking_10_Les_in_Dakdekken_DSC00578
De leerlingen krijgen les in het aanbrengen van de dakbedekking door zeer ervaren medewerkers van Hilkuysen Dak Techniek uit Zevenbergen, die sponsor is van dit project.
HZT_02_Afwerking_11_Dakdekken_Leren_DSC00584
Het dakdekken is echt praktijkwerk, dus twee ervaren krachten en twee leerlingen aan het werk met dakshingles om de huiszwaluwentil waterdicht te krijgen.
HZT_02_Afwerking_12_Zinkwerk_Solderen_DSC00589
De zinken strips worden op de hoeknaden dichtgesoldeerd met een gasbout, zodat ook de hoeken waterdicht zijn.
HZT_02_Afwerking_13_Dakdekker_DSC00592
De dakdekker van Hilkuysen aan het werk. Hij laat zien hoe je de hoek waterdicht afdekt. Een goed voorbeeld doet goed volgen!
HZT_02_Afwerking_14_Dakshingles_Spijkeren_DSC00595
Het spijkeren en plakken van dakshingles lijkt niet zo moeilijk, maar het moet natuurlijk wel nauwkeurig, kaarsrecht en waterdicht gebeuren en dan blijkt dat toch weer lastiger dan het lijkt. Zo’n huiszwaluwentil is dan ook een dankbaar oefenobject, zeker niet in de laatste plaats door het piramidevormige dak.
HZT_02_Afwerking_15_Les_in_Dakdekken_DSC00596
De meesterdakdekker van Hilkhuysen geeft uitleg! Van de theorie op het bord naar de praktijk voor de huiszwaluwentil!
HZT_02_Afwerking_16_Meters_Maken_DSC00597
Dakdekker en leering aan het werk om meters te maken. Iedere keer weer zichten en meten voor het spijkeren, want een verkeerd gat in de dakbedekking is ongewenst. Let ook even over de overlapping op de daknaden. Straks gaan daar nog hoekstukken op om de daknaden helemaal waterdicht te krijgen en dat is een vak apart, want regenwater wordt door de wind die langs de kap giert door de kleinste kieren naar binnen geperst.
HZT_02_Afwerking_17_Dak_Gedekt_DSC00602
Het complete dak is gedekt, inclusief de keurig met hoekstukken waterdicht afgewerkte daknaden.
HZT_02_Afwerking_18_Dakdekking_Dakkap_DSC00605
Het afwerken van de dakkap met de dakshingels is een nauwkeurig werkje, dat hier goed is gedaan.
HZT_02_Afwerking_19_Dak_met_Dakkap_DSC00608
Het eindresultaat is een compleet afgewerkt dak met dakkap en een fraai torenspitsje.