Huiszwaluwentil – Deel 3 – Grondwerk

Foto’s van het grondwerk voor de fundering van de standpaal van de huiszwaluwentil door de Fa. Th. Smits & Zn, die niet alleen MNV lid zijn, maar ook sponsor van dit project. Het grondwerk gebeurd in samenwerking met vrijwilligers van het bouwteam van de Madese NatuurVrienden.

HZT_03_Grondwerk_01_Graven_funderingsgat_DSCF1917
Het graven van het gat voor de fundering van de standpaal gebeurd door MNV lid en sponsor voor dit project, loon- en grondverzetbedrijf Fa. Th. Smits & Zn. uit Made. De Atlas kraan van Smits is de centrale sleutel tot succes, ook voor de plaatsing straks van de standpaal en de huiszwaluwentil er bovenop. Twee man van Smits en twee MNV vrijwilligers, Leo de Wijs en Loek Machielse klaren deze klus. Met de grond die uit het gat komt wordt naast de standpaal een kleiplaats voor de huiszwaluwen aangelegd, waar ze het kleiige zand vandaan kunnen halen om de nestopeningen van de kunstnesten verder dicht te kunnen metselen.
HZT_03_Grondwerk_02_Vlechtwerk_maken_DSCF1918
MNV vrijwilliger Leo de Wijs is bezig om samen met Loek Machielse het vlechtwerk te maken voor de fundering van de standpaal.
HZT_03_Grondwerk_03_Vlechtwerk_plaatsen_DSCF1919
Het vlechtwerk voor het storten van de fundering wordt in het met de kraan gegraven gat geplaatst.
HZT_03_Grondwerk_04_Draadeinden_Grondplaat_DSCF1920
Boven het gat van de fundering wordt heel precies en waterpas een constructie met een houtplaat geplaatst waarin de lange en haaks omgebogen draadeinden zijn opgehangen, die in de fundering moeten worden gestort om straks de grondplaat van de standpaal met bouten aan vast te kunnen draaien.
HZT_03_Grondwerk_05_Betontruck_DSCF1922
De betontruck van leverancier Caron komt de beton brengen voor de fundering.
HZT_03_Grondwerk_06_Betontruck_Stortkoker_DSCF1924
MNV vrijwilliger Loek Machielse brengt de stortkoker van de betontruck boven het funderingsgat.
HZT_03_Grondwerk_07_Beton_storten_DSCF1926
De chauffeuse van de betontruck stort een paar kuub beton in het funderingsgat en Loek Machielse stuurt de stortkoker, zodat de beton gelijkmatig en op de goede plek in het gat loopt.
HZT_03_Grondwerk_08_Beton_roeren_DSCF1927
Met een lange lat zorgt Leo de Wijs er voor dat het beton gelijkmatig in alle gaatjes van het funderingsgat terecht komt en dat er geen lucht meer in blijft zitten. Het is heel zwaar werk, maar zo krijg je wel een massieve fundering, zonder zwakheden.
HZT_03_Grondwerk_09_Draadeinden_waterpassen_DSCF1928
Na het betonstorten controleert Leo de Wijs of de plank met de draadeinden nog steeds exact waterpas en ook op de goede plek in de fundering is ingegoten, want anders is er na het hard worden geen weg meer terug!