Weblinks Buitenleven

Op zoek naar natuurbeleving of een groene vakantie?

  • Op deze webpagina misschien wat weblinks voor een nieuw idee!

Groen kamperen

Kleine groene campings zijn in. Net als rustig staan op stille natuurkampeerterreintjes.

Misschien ook wel erg leuk om een keer bij een natuurvriendlijke boer te kamperen of om naar een groene groepsaccomodatie te gaan.

  • www.GroeneVakantiegids.nl – Website van het Europees Centrum voor Eco en Agro Toerisme (ECEAT)
  • Natuurkampeerterreinen.nl – Kies een mooie plek uit in het Groene Boekje en je krijgt er toegang met de Natuurkampeerkaart (NKK; ook geldig voor de Staatsbosbeheer natuurkampeerterreinen)
  • Buitenlevencatalogus – De groene vakantiegids van Staatsbosbeheer  over overnachten in natuurgebieden in vakantiewoningen of op natuurkampeerterreinen
  • VeKaBo – Kamperen bij de boer of logies in de polder. Als je lid wordt van de VeKaBo komen er leuke kampeerplekken op het platteland binnen je bereik.

Fluisterboten – Heerlijk stil varen op elektriek!

Elektromotoren in fluisterboten zijn heel stil, waardoor je het gepruttel en de stank van een buitenboordmotor kwijt bent.

Een geheel nieuwe vorm van pure natuurbeleving is mogelijk geworden door de technische ontwikkeling van elektromotoren en accu’s.

Niet alleen rondom de Biesbosch kun je overal met fluisterboten mee of fluisterboten huren, maar in veel waterrijke gebieden is dit mogelijk.

Met de GPS op pad – Nooit meer verdwalen… of kan dat toch nog gebeuren?

Met een navigatie apparaat op pad is niet verkeerd. Je weet altijd waar je bent en je weet ook waar je auto staat. Verdwalen is er niet meer bij, tenminste als je batterijen vol zijn en het apparaat heel blijft!

  • Hoe je ook wandelt, fietst of rijdt, als je dat wilt wordt er op je GPS een mooi digitaal Hans en Grietje broodkruimelpad vastgelegd van je route.
  • Die routes heten GPS tracks en die kun je als GPX-bestand ook downloaden naar je pc of op een website zetten om te delen met anderen. Altijd leuk om later nog eens te gebruiken.

We kennen allemaal de Garmin en Magellan handhelds en de TomTom en Garmins uit de auto of op de motor, maar tegenwoordig kun je ook al navigeren op je slimme telefoon.

  • Wel is het zo dat je met een handheld of auto GPS direct de GPS-satellietsignalen kunt ontvangen, maar dat je dat met een smartphone niet kunt, want die gebruikt de locatie van de GSM masten voor de plaatsbepaling.
  • Bedenk dus dat als je in grote natuurgebieden gaat lopen dat je dan In de middle-of-nowhere wel eens geen GSM dekking kunt hebben en dus gewoon verdwaald met een smartphone. Toch niet zo slim dus voor die situatie.

Belangrijke veiligheidstips voor GPS tochten:

  • Als je (lange) wandelingen maakt in onbekede of in echt verlaten gebieden gaat wandelen, fietsen of rijden, neem dan voor vertrek je voorzorgsmaatregelen!!!
    • Zorg voor volle batterijen en voor voldoende reserve batterijen. Geen stroom = Verdwaald! Waar ben ik? Waar stond mijn auto ook al weer? Waar is de bewoonde wereld?
    • Bij koud weer houden batterijen of oplaadbare accu’s er snel mee op. Houdt je reservebatterijen dus in een warme jaszak en laat de koud geworden batterijen weer opwarmen.
    • Zorg daarom altijd voor een papieren kaart en een magnetisch kompas als noodoplossing en gebruik die kaart ook om regelmatig tijdens de tocht aan te tekenen waar je bent!
    • LET OP: Door een lege accu of technisch defect aan je GPS ben je namelijk zo verdwaald, omdat je (onterecht) op je GPS apparaat vertrouwd en dus minder goed of helemaal niet meer let op waar je bent en waar je vandaan kwam!

GPS weblinks