20191129vr MNV Lezing: Dood doet leven; kadavers van wilde dieren als restaurant voor raaf, zeearend en een weerschijnvlinder

Een bloederige vlek haas of konijntje op of langs het asfalt. Een overreden ree in de slootkant en de blonde vacht van een vos op de vluchtstrook die de overkant van de weg niet gehaald heeft.
In de natuur word al dit ‘dode’ materiaal netjes opgeruimd door de natuur zelf. De zogenaamde ‘kadaverfauna’ zorgt ervoor dat elk kadaver, groot of klein, netjes word opgeruimd en bron is voor een grote verscheidenheid van leven.

De ‘moderne’ mens is compleet vervreemd van de kadaver opruimers. Het ‘stinkt’ verschrikkelijk en als je in de buurt komt krijg je enge ziektes. Een Rijkswaterstaat medewerker vind de hoeveelheid ‘eiwitten’ in zijn ZOAB een groot probleem. Kadavers vormen de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen.  Tijd voor eerherstel van de opruimers! Dood doet leven

Een oplettende bezoeker gezeten op een zonnig terras van de Orangerie Mattenburg had ze kunnen opmerken. Luchtacrobaten met een formaatje Buizerd+, pikzwart en een herkenbaar geluid Korrk, Korrk.

Hoor en zien we nu echt Raven? Modern Watts-app verkeer met beheerders van Brabants Landschap laten ons weten dat het niet aan de keurig geschonken Trappist ligt. We hebben Raven op de Brabantse Wal!  Verder doorvragen levert het antwoord.

Brabants Landschap is een van de deelnemende organisaties in Brabant die het project ‘Dood doet leven’ van de Stichting Ark ondersteunt. Grote soorten zoals de Raaf, de Zeearend en de Rode Wouw schuiven aan de rijkelijke gevulde dis die ze word aangeboden door de deelnemende organisaties. Maar ook het kleine grut zoals aaskevers en kledingmotten genieten mee en ruimen heel gedegen het kadaver op.

Bart Beekers, onderzoeker in het project ‘Dood doet leven’ komt naar Made voor een mooie lezing en hopelijk krijgen onze opruimers eerherstel in verband met hun nut en noodzaak.

Deze lezing is in combinatie met een excursie in het voorjaar van 2020. Een excursie voor mensen met een sterke maag. We gaan op locatie op zoek naar de grote opruimers, Zeearend en Raven en peuteren onder de vachten in destructie, op zoek naar de kleurrijke aaseters voor een mooi fotomomentje.

Lezing vrijdagavond 29 november, 20.00 uur parkgebouw de Liniehof, Kievitstraat 3 Made.

Parkgebouw open om 19.30 uur Niet leden betalen een vergoeding van
€ 5,00 pp incl. koffie.