20090214Za Wilgen Knotten Zonzeelse polder

Landschapsonderhoud voor Staatsbosbeheer, waarbij we verder gaan met het knotten van de wilgen in de Zonzeelse polder.

Er wordt voor lekkere soep gezorgd, maar neem zelf een boterham en een kop warm drinken mee.

Vertrek om 09.00 uur vanaf Parkgebouw De Liniehof.

In 2008 hebben we al flink wat werk verzet in de Zonzeelse polder en daar gaan we nu een vervolg aan geven, want ons polderlandschap kan niet zonder landschapsbeheer!

Rondom de kernen van Made, Drimmelen, Wagenberg, Terheijden en Hooge- en Lage Zwaluwe horen van oudsher knotwilgen thuis in het landschap.

Als we goed om ons heen kijken staan rondom deze dorpskernen en natuurlijk ook in het open polder landschap nog heel wat knotwilgen.

Kenmerkend in het landschap en ze bieden daarnaast huisvesting aan diverse vogels, met name de steenuil, de bosuil, kleine zangers en diverse andere soorten vogels.

Knotwilgen dienen te worden onderhouden om hun voortbestaan te garanderen. Werd vroeger het hout nog volop gebruikt en werden de knotwilgen dus zeer regelmatig gesnoeid, heden ten dage is het hout enkel voorbestemd als haardhout of als hout voor de compostering.

Knotwilgen die niet onderhouden worden krijgen, zoals in het vakjargon wordt gezegd ‘een zware kop’ en zullen door het gewicht van de steeds zwaarder wordende takken uiteenscheuren en ten onder gaan.

Vooral omdat ze zo belangrijk zijn in ons landschap en omdat deze ‘kopbomen’ zo waardevol zijn voor zoveel soorten zeldzame holenbroeders, gaan de Madese NatuurVrienden wilgen knotten om dit oer Hollandse product te behouden voor het nageslacht. Natuurlijk is deze activiteit, al traditioneel sinds het bestaan van de natuurclub, gewoonweg een gezellig buiten zijn met elkaar en hoewel soms wat zwaar, is het zeer bevredigend werk.

Als locatie is deze keer dus wederom de Zonzeelse polder in Hooge Zwaluwe uitgekozen.

Zowel in het weiland aan de Lange Reeweg, als de wilgen langs het wandelpad zijn aan een onderhoudsbeurt toe.

De vereniging heeft voldoende materiaal, zodat u, ook al heeft u geen zaag, toch lekker mee kunt doen met deze activiteit.

Wij zorgen voor een warme kop soep. Overig proviand en drinken moet u zelf verzorgen.

Vertrek vanaf het parkgebouw aan de Kievitstraat om 9.00h of om 9.30 aanwezig op de werklocatie.

Er is geen opgave noodzakelijk, iedereen mag in deze tak van sport instappen en kennismaken met drupneuzen en gezelligheid.