20090315Zo Excursie De Plateaux – Hageven – De Maaij

Beloofd is beloofd! Een dag van grensoverschrijdend avontuur met devotie in en rond de Abdij van Postel met een grenswandeling, waarvoor een natuurgids van Natuurpunt in de planning zit en de beentjes los bij een Mortier orgel in Bels! Vertrek om 09.00 uur vanaf Parkgebouw De Liniehof. Dagexcursie, dus neem eten en drinken mee! Buitenlandexcursie, dus neem je paspoort mee!

>>> Bekijk hier de wandelroutes en de fotoserie van deze leuke excursie!

Plateaux en Hageven zijn twee aansluitende gebieden in de grensstreek tussen Valkenswaard in Nederland en Neerpelt in Belgie. Samen vormen ze een prachtig aaneengesloten Natura2000 gebied dat in beheer is bij het Nederlandse Natuurmonumenten en de Belgische natuurbeschermingsorganisatie Natuurpunt. Heide, vennen, de Dommel…

De Maaij is een prachtig natuurgebied van Natuurmonumenten rondom de oude karpervijvers net onder Bergeijk dat weer aansluit op Plateaux. Van west naar oost gezien is het dus De Maaij – Plateaux en Hageven. In de Maaij zitten maar liefst 115 vogelsoorten!

De Abdij van Postel ligt in Mol net over de Belgische grens bij Eindhoven en daar hebben ze een mooie kruidentuin, er wordt kaas gemaakt en natuurlijk wordt er een echt abdijbier gebrouwen.

Na een stevige wandeling door het prachtige landschap van deze Brabants/Belgische parel, maakt dat vast voor een geldig Bourgondisch excuus om ons gezellig in Bels neer te vleien voor enkele vloeibare geneugten.

Landschap_Plateaux_1
De Plateaux: natte paden, vaarten en vennen. Foto: Ankie Stoop

Wie nog nooit een Mortier orgel van de fameuze Antwerpse orgelbouwer Theofiel Mortier heeft gehoord, die krijgt zijn kans… In Nederland vaak omgebouwd tot straatorgel of beter gezegd tot draaiorgel. Met de bekende boeken met gaatjes voor de liedjes klinkt dat binnen in een kroegske toch een stuk beter dan buiten, zeker als je bedenkt dat ze vooral in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw zijn gemaakt voor binnengebruik. Decap was de concurrent, maar net als met Kwatta is het Mortier orgel als begrip blijven hangen.

Landschap_Plateaux_2
Wandelpad door het rietveld. Foto: Ankie Stoop

Kijk voor meer informatie over deze prachtige excursie maar eens naar:

Hieronder het berichtje uit ’t Carrillion.

Dagexcursie Plateaux Hageven en Abdij Postel (B) met de Madese NatuurVrienden

Grensoverschrijdend avontuur met een natuurwandeling, devotie en dansant.

Zondag 15 maart organiseren de MNV een dagexcursie naar het grensoverschrijdende natuurgebied Plateaux Hageven waar Belgische natuurbeschermers en hun Hollandsche collega’s van Natuurmonumenten gebroederlijk werken aan het herstel en behoud van dit gebied.

Vanuit bezoekerscentrum de Wulp van de Belgische natuurorganisatie Natuurpunt wandelen we onder leiding van een natuurgids door dit unieke natuurgebied. Het Hageven (550 ha) is een zeer gevarieerd natuurgebied langs het beekdal van de Dommel met moerassen, poelen, rietvelden en broekbossen. Op de hogere delen groeit de heide, klokjesgentiaan en bijvoorbeeld de zonnedauw.

Na de wandeling vertrekt het gezelschap voor een bezoek aan de Abdij van Postel. Niet alleen bekend om zijn trappist, maar ook haar kaas en brood zijn niet te versmaden. In de kapel is er natuurlijk een moment voor devotie om het een en ander te overdenken.

Na het schrijden over het terrein van de mooie Abdij wordt het tijd om de stramme spieren weer soepel te maken. Als het Mortierorgel van cafe Heidelicht zijn klanken laat klinken kan er niet anders dan gedanst worden.

Dit is dus een unieke dag voor eenieder die van natuur kan genieten, sfeer en devotie wil proeven op een eeuwenoude abdij om daarna bij een nostalgisch kermisorgel de beentjes van de vloer te laten gaan.

Neem geschikt schoeisel, wandel en dansschoenen mee en natuurlijk eten en drinken ook al komen er genoeg gelegenheden om te genieten van de Belgische streekproducten.