20090830Zo Ochtendexcursie De Pannenhoef

Voor de traditionele MNV-heidewandeling gaan we deze keer struinen door de heide, de weilanden en de bossen van het landgoed De Pannenhoef tussen het Ettense en het Zundertse.

Na de zomervakantie even lekker de benen strekken met een heerlijke wandeltocht door het gevarieerde landschap van dit ongeveer 700 ha grote en prachtige landgoed van Brabants Landschap.

Bij mooi weer zo aan het eind van augustus zijn er vast nog interessante insecten te vinden tegen het einde van de ochtend als alles weer opwarmt, maar daarvoor ruik je misschien al wel de naderende herfst in de ochtenddauw.

Klik hier voor de korte beschrijving en klik hier voor een kaartje (PDF) van het gebied op de website van Brabants Landschap.

Klik hier voor een mooie foto impressie van de zeer gevarieerde landschapstypen in de Pannenhoef op de website van de West-Brabantse Vogelwerkgroep. Natuurlijk staat er ook een opsomming van welke vogelsoorten voorkomen in de Pannenhoef.

Van Gogh en de Grote Stille Heide‘ is een prachtig verhaal van Thijs Caspers op de website Cultureel Brabant

Voorzien van mooie landschapsfoto’s van Han van Meegeren geeft dit een mooi beeld van de Pannenhoef en omgeving en de ontwikkeling van dit fraaie natuurgebied.

De informatie van de Gemeente Rijsbergen over de Pannenhoef en de recente werkzaamheden voor natuurherstel voor verbetering van de positie van de Pannenhoef in de Ecologische HoofdStructuur (EHS) staat hier.

Samen met het open weidegebied het Rondgors en de voormalige gemeentebossen van Etten-Leur wordt de EHS vanaf de Moeren en De Pannenhoef dan een (1) aaneengesloten ketting van natuurgebieden tot en met de Vloeiweide op Vuchtschoot en de Rith helemaal tot aan de A16 langs Princenhage bij Breda.

Lees hier het krantenartikeltje uit BN/De Stem van 30 september 2008 over het nieuwe wandelpad ‘Rondje Hazenmeren’ (geopend op 25 juni 2008) door de Pannenhoef en de Moeren langs de nieuw herstelde natte natuurparels van de Drenk – de Lokker en de Hazenmeren.

Vertrek om 09.00 uur vanaf Parkgebouw De Liniehof.