20100508Za Dagexcursie La Calamine – België

Dagexcursie naar Belgisch Limburg met zijn wonderschone flora in de hellingbossen.

Zaterdag 8 mei is er mogelijkheid om aan te haken bij de Madese NatuurVrienden die een excursie organiseren naar het unieke natuurgebied in Belgisch Limburg rondom La Calamine (Kelmis); vrij vertaald ‘de Zinkmijn”.

De oorsprong van het voorkomen van het zinkviooltje in ons eigen Geuldal (L) ligt onder andere in dit unieke gebied. De eeuwenlange winning van zink uit de mijn heeft haar invloed gehad op de plaatselijke flora die onder invloed van dit zware metaal geëvolueerd is naar unieke flora die in de heuvels van La Calamine voorkomt.

Geen Boerenkers, maar Zinkboerenkers, geen Lepelblad maar Zinklepelblad en als laatste de meest unieke soort; de Viola Calamina, het fragiele gele Zinkviooltje. Maar los van deze unieke soorten schitteren de hellingen met de geurende Daslook, langs de paden de Zwarte Rapunzels, de Eenbes en natuurlijk verschillende orchideeën.

Er is geen mens die niet ‘gepakt’ wordt door deze schoonheden op de hellingen langs de snel stromende Geul. La Calamine blijft gelukkig uniek en het bezoeken waard en natuurlijk bezoeken wij de groeiplek van dat unieke viooltje, het Viola calamina, ofwel het zinkviooltje.

La Calamine, ofwel Kelmis op zijn Vlaams, is een oud mijndorpje in de Belgische provincie Luik dat ongeveer zo groot is als Made.

Bij de voormalige zinkmijnen zijn de oude afvalhopen nu de groeiplaatsen van een bijzondere flora en door het water van de Geul dat verontreinigd met zware metalen naar Nederlands Limburg stroomt hebben we daar nu ook zinkflora.

La Calamine ligt pal zuidelijk onder Vaals over de grens en is gelegen in een waar plantenwalhalla voor natuurliefhebbers in een landschappelijk ook zeer fraaie omgeving.

Ook de Duitse stad Aken ligt daar op een steenworp afstand.

Voor de locatie van La Calamine/Kelmis op Google Maps, klik hier.

Geschikt stevig schoeisel, een lunchpakket en een camera zijn de eerste benodigdheden voor deze excursie.

Na de afsluiting van de wandeling, op een hopelijk zonnig terras in Kelmis, is het natuurlijk even Belgisch/Duits shoppen in de Aldi en de Lidl.

Vertrek om 07.30 uur vanaf Parkgebouw De Liniehof. Terug: zeker na 17.00 uur!

Let op: buitenlandexcursie, dus paspoort meenemen!

Tip: u kunt er ook voor kiezen na de excursie te blijven hangen op een van de campings in deze wonderschone omgeving.