20101210Vr Lezing Ganzen in Siberië

Toplezing van Gerard Muskens, wetenschapper verbonden aan het Alterra onderzoeksinstituut van de Landbouwhogeschool Wageningen, over zijn ganzenonderzoek in Siberië over met name de kolganzen en rotganzen.

Een echte aanrader! Daarnaast is Gerard onder meer nauw betrokken bij het onderzoek naar

de hamster in Limburg en de ‘oprukkende’ steenmarters in ons land.

20101010_Grauwe_gans_en_Kolgans
Grauwe gans (Anser anser; met de lichtgrijze voorvleugel op de foto links) en Kolgans (Anser albifrons; met de witte snavelbasis en de zwarte buikstrepen op de foto rechts) gekiekt op de herfsttrek boven de Biesbosch in oktober 2010.

Ganzenexpert Gerard Muskens op bezoek bij de MadeseNatuurVrienden

Broedende ganzen in Siberische zomers gevolgd; brrrrrrr.

Gerard Muskens, verbonden aan het onderzoek instituut Alterra, is aanstaande vrijdagavond 10 december uitgenodigd voor een boeiende lezing bij de Madese NatuurVrienden.

Grote vraag die deze avond onder meer wordt besproken is de beïnvloeding door met name de lemmingen, op de broedresultaten in het koude Siberië op de hier overwinterende ganzen.

Is er een relatie te leggen met broedresultaten daar en de toenemende overwinteraars hier? Komt dit nu door de klimaatsverandering of gaat het gewoon te goed met de lemmingen of is het iets van beide?

Als wij denken een plaagstoot van koning winter te hebben doorstaan valt dit werkelijk in het niets bij de omstandigheden waarin Gerard en zijn team jarenlang onderzoek hebben gedaan in het koude Siberië. Zodra de korte lente en zomer zich aandienen staat het onderzoeksteam klaar om de ganzen die net terug komen uit de Nederlandse Delta te gaan volgen in hun broedgedrag en resultaten. Imposant hoe die beesten daar in bizarre omstandigheden hun jongen groot weten te brengen. Maar daarvoor moeten ze het vaak slechte weer, een Poolvos en een Grote Jager wel de baas blijven. De onderzoekers zelf krijgen het echter ook voor hun kiezen; slecht weer en ver van huis. Maar een ontmoeting met een wolf maakt weer veel goed.

Een lezing die U echt niet mag missen.

Vrijdagavond, 10 december gaat voor de geïnteresseerde om 19.45h de deuren van het parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made open. De lezing begint om 20.00h.

Voor de leden is deze lezing gratis, geïnteresseerde toehoorders vragen wij € 3,50 incl. de koffie of thee.