20110827Za Nachtvlindernacht Natuurpark

Voor de 4e maal komen de vlinderexperts Ernst-Jan van Haaften en Bas Verhoeven van Altenatuur naar het natuurpark om de nachtpracht van de vlinderwereld te ontdekken.

We inventariseren ook de muizen!

>>> Meer informatie: webpagina MNV Nachtvlindernacht.

Deze keer zitten we bewust eens laat in het vlinderseizoen in de hoop op nog meer nieuwe vlindersoorten.

De nationale nachtvlindernacht is nog een week later op 2 september; zie www.nachtvlindernacht.nl

Vanaf 21.30 uur bij Parkgebouw De Liniehof tot in de kleine uurtjes!

4e editie Drimmelense Nachtvlindernacht in de Liniehof

Nachtbraken met vlinders rond je hoofd; lakens, felle lampen en lokstofsmeersels

In de avond en nacht van zaterdag 27 naar 28 augustus wordt voor de 4e editie in het heempark de Liniehof gekeken naar nachtvlinders met behulp van lakens, lampen en lekkere smeersels. Onder wederom de zeer deskundige leiding van Ernst-Jan van Haaften en Bas Verhoeven worden de nachtvlinders geïnventariseerd.

Elk jaar worden in het heempark de Liniehof in Made meer soorten micro’s en macro’s zoals de 2 groepen nachtvlinders genoemd worden gevangen en op naam gebracht. Een teken dat het wel goed zit met de broodnodige variatie in vegetatietypen in het park en omgeving die de meer dan 110 soorten nodig hebben om door de jaren heen een gezonde levensvatbare populatie op te bouwen. Dit wil niet zeggen dat we met dit puzzelstukje van de biodiversiteit klaar zijn. Het kan altijd beter en daar werken we met de vrijwilligers van de vereniging MNV keer op keer aan in het heempark en bijvoorbeeld in de Linies van den Hout en natuurgebied de Worp.

Nieuw deze keer in het nachtbrakergebeuren is dat niet alleen met felle speciale lampen en witte lakens de vlinders gelokt worden. Met speciaal geprepareerde zoete en licht alcoholische smeersels met stroop, honing en kersenbrandewijn willen we het beste lokrecept uit testen. De door de Vlinderstichting geadviseerde mengsels worden door de Madese NatuurVrienden aangemaakt en op bomen en paaltjes gesmeerd. Deelnemers aan de avond mogen hun zelfbedachte recepten ook gebruiken maar dienen wel even de spelregels aan te vragen bij de MNV zodat ook objectief het beste recept aan de hand van de soorten vlinders benoemd kan worden.

Zaterdagavond 27 augustus om 21.30u ontbranden de lampen in heempark de Liniehof aan de Kievitstraat in Made. Voor sterke koffie en andere versnaperingen is uiteraard het parkgebouw open.

Wij hopen op een lange klamme droge nacht, ideaal om nachtvlinders te spotten. U bent van harte welkom om deze avond en nacht bij te wonen.