20140706Zo Wandelen op de Naad van Brabant

Op Zondag 6 juli gaan we wandelen in de natuurgebieden op de Naad van Brabant.
De natuurgebieden op de Naad van Brabant zijn bijzonder waardevol vanwege hun botanische potenties en waarde .
We Zullen het zien op deze wandeltocht. Genieten van de natuur dichtbij huis.

Waterdicht schoeisel vereist!
Vertrek; 9.30 h vertrek vanaf Parkgebouw de Liniehof

Beste mensen, graag nodigen wij u weer uit voor een interessante excursie komende zondag!

Een ochtendwandeling met de MNV; natuur- en cultuurverkenning

‘De naad’ in de Langstraat, natuurparels op een steenworp afstand!

 Langs de lijn ’s Hertogenbosch naar Halsteren, iets zuidelijker van de ons bekende ‘Maasroute’, ligt als het ware een denkbeeldige soort ritssluiting in ons Brabantse land. Een ritssluiting die zeker niet waterdicht is maar op bepaalde plekken goed lek is. Voor natuur en landschap is dat helemaal niet erg, die lekke ritssluiting levert zeer hoogwaardige natuur op en dat op een steenworp afstand.

Daar waar het zand ophoudt en via wat veen de klei begint duikt het Brabantse landschap als het ware naar beneden, het polderniveau. Grondwater opgesloten in het zand botst tegen de stugge kleilagen en door het hoogte- en drukverschil weet het water zich een weg naar boven te banen. Grondwater van duizenden jaren oud, eeuwen geleden geïnfiltreerd in het Kempische land tot ver in België komt op ‘de naad’ naar het oppervlak.

Op weg naar de naad langs vele soorten grondlagen neemt het grondwater allerlei mineralen met zich mee.

En  daar zit hem de crux. Door geheel de Langstraat komt op elke plek ander grondwater naar boven met een unieke samenstelling. Het recept voor hoogwaardige natuur met een enorme variatie, bijna op de vierkante meter.

De Terheijdense Binnenpolder, ook gelegen in de Naad, is nog niet af. Het toont wel haar potenties in de reeds vergraven percelen. In de Langstraat is beheerder Staatsbosbeheer al stappen verder. Reden te meer om op verkenning te gaan.

Zondagochtend 6 juli, vertrek 9:00 uur vanaf het parkgebouw Liniehof aan de Kievitstraat in Made met auto’s richting Waalwijk. Doe geschikt schoeisel aan, neem uw foto- en vergrootapparatuur mee en voor de lekkere trek een zoete hap.