Berichten

20230310 vr MNV Lezing Welkom in Utopia

Cor Huygens; wadwachters en noorderlicht

Vrijdagavond 10 maart 20.00 , is Madenaar Cor Huygens als gastspreker bij de MNV.
Cor verteld deze avond  over zijn ervaringen in Utopia op Texel en de Boschplaat op Terschelling als ‘wadwachter’.
Landelijk is Cor Huygens bekend vanwege zijn kennis en lezingen over de kraanvogel  (Grus grus).

De ‘echt’ betrokken vogelaar streept geen soortenlijstje af. De ornitholoog in spe, betaald of vrijwillig, vraagt zich ook af over het hoe en waarom. Cor is een van die mensen. Tussen het werk door maakte hij bijvoorbeeld nog nooit vastgelegde beelden over bruidsvluchten van de Grote Stern. Geen wegjaag gedrag, maar pure passie; ik wil je hebben, in dit Utopia!

Natuurorganisaties zijn voor veel monitoringswerk, ‘het vogeltjes kijken’, gegevens bijhouden en doorgeven, afhankelijk van deskundige vrijwilligers.
De wadwachters nemen binnen deze groep vrijwilligers een bijzondere plaats in.

De wadwachters mogen bij hoge uitzondering komen op de mooiste plekjes op het Wad. Maar er word wel wat voor terugverwacht. Bijdragen voor onderzoek, waarnemingen, betrouwbare tellingen doorgeven en helaas bezoekers zonder uitnodiging tot verblijf proberen uit te leggen dat bepaald gedrag of betreding niet gewenst is.

Onderkomen? Een flinke bouwvakkers keet van alle gemakken voorzien; midden in een natuurgebied; wat wil je nog meer? Een week voor jezelf en je maatje.

Duinen, kwelders, slikken, schorren, zee; Utopia. Voor vogels en vogelmensen.

Cor Huygens is inmiddels ervaren wadwachter en deelt graag zijn ervaringen.Naast het wadwachten komen ook ervaringen met ‘het Noorderlicht’ in beeld. Uniek!

Vrijdagavond 10 maart ; 20.00 , Made Kievitstraat parkgebouw Liniehof open vanaf 19.30h.Lezing gratis voor leden;  € 5,00 voor geïnteresseerden incl. koffie.

Wadwachters Rene van Gils en Cor Huijgens

20220509 Wilgenknotters in duurzame waterbouw

Madese NatuurVrienden in de Put

Drie weken achter elkaar is langs de oevers van de Wagenbergse Put gewerkt door vrijwilligers van de Madese Natuurvrienden. Niet hoog en droog in de knotwilg. Maar net niet, net wel, onder de waterspiegel van de Wagenbergse Put.

De oevers van de “Wagenbergse Put’ zijn voor de gemeente Drimmelen al jaren een punt (put) van zorg. De oevers ‘kalven’ af.

Is de experimentele oplossing van de MNV, een beschoeiing van wilgenhout de oplossing?
Moedige vrijwilligers, waadpakken, lieslaarzen, grondboren, zware hamers (sleggen) en heel veel wilgenhout. Een geheel andere tak van landschapsbeheer voor de MNV; waterbouw.

De MNV menen op de ladder van duurzaamheid met dit experimentele project hoog te scoren. Wilgen knotten, behoud van landschapselementen en hergebruik van het snoeihout voor de aanleg van de beschoeiing.
Snoeihout van de Hamseweg, door de gemeente naar de Put gebracht om te verwerken.

De Wagenbergse Put is een druk bezochte waterplas.Een prachtige speel/zwemlocatie voor honden. Vislocatie voor karpermannen/vrouwen. Watervogels, rietvogels en struweelvogels voor de natuurliefhebber. Voor iedereen een plek.
Een rondwandeling met droge voeten in de toekomst blijft de vraag.
Zonder maatregelen verdwijnt het asfalt padje in de Put.
Rondwandelen, zwemplekken voor de hond, voldoende riet voor rietvogels, vooroevers voor paaiplekken van een gezonde vispopulatie en een oeverbescherming.

Een mooi avontuurlijk, nat, experiment.

20220418 ma Zoek de haas. Laat het ‘paasbest’ maar zitten.

Speuren, raden, rijmen en knutselen in de Liniehof Made

Geen zin in zo’n vroege Paasbrunch? Getooid in je paasbest aan tafel. Je wilt de paden op?Hup dan. Neem opa en oma mee, papa of mama. Zoek hoe de hazen lopen in heempark de Liniehof aan de Kievitstraat in Made.
2e Paasdag is een ‘speurtocht’ voor de jongste gezinsleden vanaf ± 5 lentes uitgezet in het heempark.

Langoor haas heeft vragen en opdrachten voor je. Lente vragen, natuurvragen en zelfs lenigheidsoefeningen. Verzamel de antwoorden en laat de vrijwilligers in het parkgebouw zien wat de paashaas je in het park wilde ontfutselen wat ie zelf niet wist.

In ruil voor de antwoorden staat er voor de kinderen wat drinken en een gepast paaslekker(n)eitje klaar.

Voor de creativiteit zijn er ook nog kleine knutsel activiteiten in het parkgebouw. Een haas gezien? Maak hem na met marshmallows of maak je eigen paashaas tasje. De kinderactiviteit is kosteloos.

Wil de begeleiding een drankje dan wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Activiteit start 2e paasdag ’s morgens om 11.00h tot 15.00h.

20220218vr monitoring boomkikkers

Afgelopen jaar hebben enkele MNV leden deelgenomen aan het monitoren van boomkikkers. Onder begeleiding van Natuurbalans en Limes Divergens, die in opdracht van de gemeente Breda werkten, werden de aanwezige boomkikkers t in beeld gebracht. Waar precies gemonitord is, hoe dat in zijn werk ging en wat de eerste resultaten waren kunt u lezen in Monitoring EVZ Breda 2021.

Veel lees plezier!

20211220ma Aangepaste 2e kerstdagwandeling MNV vanuit de Liniehof Kabouterpuzzeltocht en een langere natuur-wandeltocht voor de volwassen

De 2e kerstdagwandeling georganiseerd door de MNV kan niet plaatsvinden door de lockdown maatregelen.Maar een algemeen advies is wel, ‘Ga naar buiten’!!. Wandel en bezorg jezelf en je gezinsleden een frisse neus (geen snotneus).

De traditionele groepswandeling verruilen we voor een uitgezette wandeling voor het gezin en eventueel het weinige bezoek. Voor de kinderen (basisonderwijs) is de kabouterpuzzeltocht in het heempark opgezet.
Zoek de kabouters en beantwoord de vragen.
De juiste antwoorden zijn 27 december te vinden op de website van de MNV.

Voor diegene die een kuierke willen maken op 2e kerstdag wordt een bewegwijzerde tocht uitgezet door de MNV. Vanaf het parkgebouw, door het park, over de Linies van Den Hout (afkorting mogelijk) dan door de Binnenpolder van Terheijden. Terug naar de warme choco of borrel thuis.

Het nakletsen en ouwehoeren in het parkgebouw kan helaas niet doorgaan.

Vanaf 10.30h 2e kerstdag is de kabouterpuzzeltocht uitgezet in het park. Onder het afdak van het parkgebouw, bij de kerstboom, liggen de vragenlijsten. Geen vragenlijsten meer? Vraag pa of ma met de aanwezige QR-code de vragenlijst te downloaden.

De langere bewegwijzerde route is via de startpagina van de MNV website te downloaden/bekijken.

Tot slot een kerstwens en nieuwjaarsgroet: De MNV wenst u mooie kerstdagen en  jaarwisseling toe.

Blijf gezond en ga vooral naar buiten en geniet van natuur en landschap.

20200313vr Welkom in Utopia: paradijs voor vogel(mensen) op Texel

Cor Huygens over wadwachters en noorderlicht

Vrijdagavond 13 maart 20.00 h, is Madenaar Cor Huygens, landelijk bekend door zijn kraanvogel lezingen, te gast bij de MNV voor een lezing over zijn ervaringen in Utopia.
De ‘echte’ vogelaar streept geen lijstje af van soorten maar vraagt zich ook af over het hoe en waarom. Cor is een van die mensen en maakte nog nooit vastgelegde beelden over bruidsvluchten van de Grote Stern. Niks wegjaag gedrag, maar pure passie; ik wil je hebben, in dit Utopia!

Natuurorganisaties zijn voor vooral monitoringswerk, ‘het vogeltje kijken’, afhankelijk van deskundige vrijwilligers. De wadwachters nemen binnen deze groep vrijwilligers een bijzondere plaats in. De wachters komen op de mooiste plaatsen op het Wad, maar er word wel wat voor terugverwacht. Bijdrage voor onderzoek, waarnemingen, betrouwbare tellingen en vervelende bezoekers proberen uit te leggen dat bepaald gedrag of betreding niet gewenst is.
Onderkomen? Een flinke bouwvakkers keet van alle gemakken voorzien; midden in een natuurgebied; wat wil je nog meer? Een week voor jezelf en je maatje.
Duinen, kwelders, slikken, schorren, zee; Utopia. Voor vogels en vogelmensen.
Cor Huygens is inmiddels ervaren wadwachter en deelt graag zijn ervaringen.
Naast het wadwachten komen ook ervaringen met ‘het Noorderlicht’ in beeld. Uniek!
Vrijdagavond 13 maart ; 20.00 uur , Made Kievitstraat parkgebouw Liniehof open vanaf 19.30 uur.
Lezing gratis voor leden;  € 5,00 voor geïnteresseerden incl. koffie.

20200119 zo Wintervogelexcursie Korendijkse Slikken

Nederland als Deltaland speelt als gastland in de overwintering strategie van onze wintergasten een hele belangrijke rol.
Onze boeren bieden, als het land in rust is, een waar Walhalla aan met  hun perfecte graslanden vol met het beste voedsel wat maar te vinden is.

De ganzen en wilde zwanen zien ons land dus als een perfecte pleisterplaats voor de winter als ze naar het zuiden vliegen om de barre poolwinters te ontzien. Vogelaars blijven gefascineerd door de wintergasten en gaan graag de kou in om de grote groepen te bekijken.

Door de klimaatverandering is een groep ‘gokkers’ ontstaan. Soorten die eigenlijk niet op je soortenlijst mogen voorkomen gedurende de winter. Vogels die normaal warmere vorstvrije oorden zoeken zien de behoefte niet meer omdat de winters in Nederland toch niet meer Elfstedentocht waardig zijn.

Welke soorten zullen  we deze, nu nog steeds zachte winter, treffen?

Dit jaar hebben we de keuze gemaakt de Korendijkse Slikken te bezoeken.  Het natuurgebied de Korendijkse Slikken is sinds oktober weer open voor bezoekers. Het gebied heeft een ware metamorfose ondergaan, met zowel verbeteringen voor de natuur als de beleving daarvan.
Dankzij het reliëf in het gebied zijn er natte en droge delen met ieder hun eigen vogels en planten. Je vindt er slikken, gorzen en kreken vol vogelvoedsel als pieren, slakjes en vissen.
We maken een wandeling van 4,5  a 5 km door het afwisselende gebied waarbij we ondermeer een bezoek brengen aan de nieuwe kijkhut ‘de zeemol’.

Zondag 19 januari vertrek met auto’s om 10.00 uur vanaf parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made. Ter plekke carpool bespreken. Koffie om 9.30 uur voor de deelnemers.

Neem ’n gevulde broodtrommel mee en stevig waterbestendig schoeisel dan wel laarzen!

20191226 en 27 Actief naar de jaarwisseling van 2020 met de 2e kerstdag-wandeling en een dagje cultuurbehoud; wilgen knotten.

Waar Kerst voor velen een periode is van afsluiten en terugkijken is voor de MNV een start voor een frisse doorkijk naar een nieuw jaar.

De traditionele 2e kerstdag wandeling georganiseerd door de Madese NatuurVrienden is een traditie van even terugkijken en vooral vooruitkijken naar al het goede werk wat onze natuurvereniging mag en moet verzetten.

Genietend van de natuur is er, gedurende de ongeveer 8 km lange wandeling, genoeg tijd om bij te praten voor het behoud van een groene gemeente Drimmelen.
Bij terugkomst samen nagenieten en opwarmen rond de vuurkorven of bij kaarslicht in het sfeervol ingerichte parkgebouw met een glas Glühwein of warme chocomel met rum.
De jeugd mag tegen kostprijs een sneeuwman maken en deze zoetigheid boven het vuur iets laten smelten naar een mierzoete lekkernij.
Houdt u van sfeer, natuur, landschap en mensen dan nodigen wij u van harte uit op 2e kerstdag.
Om 13.00 uur staat de koffie klaar in het parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made. Om 13.30 uur gaan we met zijn allen op stap.
Als je niet de mogelijkheid hebt om de volle 8 km. samen te wandelen; er is een afkorting mogelijk van 4 km.
Deelname is gratis maar een donatie in de ‘waarderingskoffiepot’ is zeer welkom.

Wilgen knotten; wie mens, natuur en landshap lief heeft; vind wilgen knotten ook geweldig.
De knotwilg als landschapsicoon van de polder is cultuur, landschap en natuur ineen.
De kerst-knot actie van de MNV wordt deze keer op vrijdag 27 december georganiseerd.
Verzamelen 9.00h in parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made voor een opkikker, daarna naar de Korteweg in Hooge Zwaluwe achter de ‘grijze wijk’.
Stevige werkkleding is aan te raden, lunch zelf meenemen, voor een stevige grienduil-soep word gezorgd.

Meer inlichtingen  06 10521770 of stoop@ankieenarjen.demon.nl.

Niet in de gelegenheid om deel te nemen aan een van de activiteiten beschouw dan deze boodschap als een ‘Kerstgroet en gelukkig nieuwjaar’ van de Madese NatuurVrienden en tot ziens op of bij onze activiteiten in 2020.

20191129vr MNV Lezing: Dood doet leven; kadavers van wilde dieren als restaurant voor raaf, zeearend en een weerschijnvlinder

Een bloederige vlek haas of konijntje op of langs het asfalt. Een overreden ree in de slootkant en de blonde vacht van een vos op de vluchtstrook die de overkant van de weg niet gehaald heeft.
In de natuur word al dit ‘dode’ materiaal netjes opgeruimd door de natuur zelf. De zogenaamde ‘kadaverfauna’ zorgt ervoor dat elk kadaver, groot of klein, netjes word opgeruimd en bron is voor een grote verscheidenheid van leven.

De ‘moderne’ mens is compleet vervreemd van de kadaver opruimers. Het ‘stinkt’ verschrikkelijk en als je in de buurt komt krijg je enge ziektes. Een Rijkswaterstaat medewerker vind de hoeveelheid ‘eiwitten’ in zijn ZOAB een groot probleem. Kadavers vormen de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen.  Tijd voor eerherstel van de opruimers! Dood doet leven

Een oplettende bezoeker gezeten op een zonnig terras van de Orangerie Mattenburg had ze kunnen opmerken. Luchtacrobaten met een formaatje Buizerd+, pikzwart en een herkenbaar geluid Korrk, Korrk.

Hoor en zien we nu echt Raven? Modern Watts-app verkeer met beheerders van Brabants Landschap laten ons weten dat het niet aan de keurig geschonken Trappist ligt. We hebben Raven op de Brabantse Wal!  Verder doorvragen levert het antwoord.

Brabants Landschap is een van de deelnemende organisaties in Brabant die het project ‘Dood doet leven’ van de Stichting Ark ondersteunt. Grote soorten zoals de Raaf, de Zeearend en de Rode Wouw schuiven aan de rijkelijke gevulde dis die ze word aangeboden door de deelnemende organisaties. Maar ook het kleine grut zoals aaskevers en kledingmotten genieten mee en ruimen heel gedegen het kadaver op.

Bart Beekers, onderzoeker in het project ‘Dood doet leven’ komt naar Made voor een mooie lezing en hopelijk krijgen onze opruimers eerherstel in verband met hun nut en noodzaak.

Deze lezing is in combinatie met een excursie in het voorjaar van 2020. Een excursie voor mensen met een sterke maag. We gaan op locatie op zoek naar de grote opruimers, Zeearend en Raven en peuteren onder de vachten in destructie, op zoek naar de kleurrijke aaseters voor een mooi fotomomentje.

Lezing vrijdagavond 29 november, 20.00 uur parkgebouw de Liniehof, Kievitstraat 3 Made.

Parkgebouw open om 19.30 uur Niet leden betalen een vergoeding van
€ 5,00 pp incl. koffie.