Huiszwaluwentil – Deel 5 – Opening – Deel 1

Fotoserie van de opening van de huiszwaluwentil aan ’t Fort in Drimmelen op vrijdagmiddag 5 maart 2010: Deel 1 – Ontvangst van de gasten en introductie van de huiszwaluwentil.

>>> Bekijk ook de fotoserie Huiszwaluwentil – Deel 6 – Opening – Deel 2

HZT_05_Opening1_01_Fort_Drimmelen_img_2741
De huiszwaluwentil is helemaal aan het eind van ’t Fort achter de rotonde geplaatst. Een mooi punt om even naar toe te lopen op een zomerse dorpswandeling langs de Stationsstraat, door de Amalia van Solmsstraat naar de rotonde op ’t Fort en dan een stukje terug om dan over het brugje over de Vaart via de Herengracht en de Dorpsstraat weer terug te lopen naar de Stationsstraat.
HZT_05_Opening1_02_MNV_Veldkeuken_img_2742
Met het camperbusje van de MNV-leden Bas en Gerda Stoop en een prachtige vouwtent van Staatsbosbeheer heeft de MNV een echte veldkeuken neergezet op de rotonde van ’t Fort voor koffie/thee met gebak ter ere van de opening van de huiszwaluwentil op vrijdagmiddag 5 maart 2010.
HZT_05_Opening1_03_MNV_Kwartiermaker_Bas_Stoop_img_2743
MNV-vrijwilliger Bas Stoop is als kwartiermaker als eerste ter plaatse voor de ontvangst van de gasten.
HZT_05_Opening1_04_Fort_Kleiplaats_img_2771
Naast de huiszwaluwentil is een verhoogde kleiplaats gemaakt met het kleiige zand dat uit het gat van de fundering voor de standpaal is gehaald. De huiszwaluwen hebben in de omgeving van hun nestplaats een kleiplaats nodig waar ze bouwmateriaal kunnen vinden om hun nesten mee te metselen. Nu is de huiszwaluwentil wel voorzien van kunstnesten, maar die hebben een opening die de huiszwaluwen zelf nog wat verder dicht moeten metselen. Het niet plaatsen van kant-en-klare kunstnesten is expres gedaan, omdat uit onderzoek is gebleken dat huiszwaluwen anders het zelf metselen van nesten verleren, waardoor ze geen natuurlijke broedgelegenheden meer zouden benutten in de omgeving.
HZT_05_Opening1_05_Kap_img_2745
De kap van de huiszwaluwentil heeft een verhoogde dakkap, zodat in de zomer de zeer hete lucht die onder de kap ontstaat kan ontsnappen uit de ventilatiespleet tussen het dak en de dakkap. Een fraai vormgegeven spits siert de huiszwaluwentil. Misschien wordt de binnenkant wel een slaapplaats voor vleermuizen of een overwinteringsplaats voor vlinders.
HZT_05_Opening1_06_Kap_Onderkant_img_2753
De onderkant van de kap is voorzien van een nestplank, waarop zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant kunstnesten zijn gemonteerd. In totaal zijn er 33 kunstnesten. Doordat de openingen van de kunstnesten niet allemaal dezelfde kant op wijzen en de overkapping tot aan de nesten vrij groot is gehouden, moeten ondanks overheersende windrichting en zoninstraling eigenlijk alle nesten bruikbaar zijn als broedgelegenheid.
HZT_05_Opening1_07_Kap_Kunstnesten_img_2756
De kunstnesten voor de huiszwaluwen zijn gemaakt van houtbeton, wat er voor zorgt dat het materiaal ademt en de nesten dus droog blijven, waardoor onnodige afkoeling en ziektes worden voorkomen.
HZT_05_Opening1_08_Tent_Gezellig_Druk_img_2772
Het is gezellig druk op de opening, waar ongeveer 50 gasten voor zijn gekomen.
HZT_05_Opening1_09_Tent_Lekker_Bakkie_Gerda_en_Ankie_Stoop_img_2767
In de tent schenken MNV leden Gerda Stoop (links) en Ankie Stoop – Siemons (MNV secretaresse) een lekker vers bakkie.
HZT_05_Opening1_10_Tent_Huiszwaluwengebakjes_img_2760
Voor de gelegenheid zijn er huiszwaluwengebakjes voor bij het bakkie!