Natuureducatie Scholen

In het parkgebouw en in het natuurpark worden veel natuureducatieve activiteiten georganiseerd door de Werkgroep Educatie van de MNV voor lagere scholen en middelbare scholen.

De MNV heeft ook een bijzonder educatief meerjarenproject, het
MNV-scholenproject Kleinschalige Landschaps Elementen (KLE)
Het gaat om natuureducatief landschapsbeheer voor basisscholen dat is georganiseerd rondom het wilgen knotten, poelen schonen en hooilandbeheer.
Voor meer informatie voor docenten over dit MNV-scholenproject:
>>> Bekijk de webpagina Kleinschalig Landschapsbeheer…

Ben je als leraar/lerares geïnteresseerd in een educatief bezoek aan het natuurpark of in het MNV-scholenproject KLE, neem dan contact op met het MNV-bestuur via ons contactformulier!

Creatieve middagen

Een ‘creamiddag’ of ‘ateliermiddag’ is een activiteit van de basisscholen, zoals van de Lage Weide en Den Duin. De kinderen hebben dan een ‘keuze’ activiteit; er is voor iedereen wat leuks te doen en te knutselen, zowel binnen als buiten.
Er komt altijd een gemengd groepje kinderen van de onderbouw tot en met de bovenbouw voor een buitenles aan de hand van een educatief ‘Doe-boekje’.
Het doe-boekje en educatieve lesbrieven worden door de MNV-werkgroep Educatie op maat samengesteld, want de mogelijkheden in de natuur worden nu eenmaal door de tijd van het jaar en door het weer gestuurd.

Educatie_Creamiddag_1
Kinderen van de basisschool spelen zowel buiten in het natuurpark als binnen in het parkgebouw om kennis te maken met de kleine dingen in de grote natuur.
Educatie_Creamiddag_2
Met hulp van MNV-vrijwilligers van de Werkgroep Educatie zijn de kinderen in het parkgebouw natuurknutselwerkjes aan het maken.
Educatie_Creamiddag_Boomstampuzzels
Bijzondere boomstampuzzels maken met echte stukken boomstam op een Creamiddag in het parkgebouw.
Educatie_Natuurknutselwerk
Lekker samen met een natuurknutselwerk aan de slag in het parkgebouw. In dit geval gaat het om het uitvoeren van een experiment met een fles plantaardige olie voor een proef uit de ‘Waterlesbrief’ over het opruimen van een olievlek.
Educatie_Creamiddag_Boskabouters_Knippen
Lekker samen boskabouters uitknippen en inkleuren in het parkgebouw op een Creamiddag.
Educatie_Regenboogspin
Op een creatieve middag worden bijvoorbeeld kleurrijke spinnen gemaakt op doorschijnend overtrekpapier om voor het raam te hangen. Een speelse manier om deze echt niet enge beestjes beter te leren kennen. Nee, echt niet beste pappa’s en mamma’s, spinnen zijn niet eng 😉
>>> Kleurplaat Regenboogspin (PDF, 490 KB, Knutselproject 1 uur)
>>> Kleurplaat Roerdomp (PDF, 79 KB, A4 met MNV-logo)

Kabouterpad

Kabouterpad_Schoolklas_Stuifhoek
De hele schoolklas van basisschool de Stuifhoek komt het natuurpark binnen door het bos aan de oostelijke ingang voor een natuuravontuur langs het kabouterpad met boskabouters die ze zelf moeten zien te vinden.
Kabouterpad_Boskabouter_met_Bloem
Voor de allerkleinsten van de basisschool wordt af en toe een kabouterpad uitgezet door het natuurpark, waar prachtige boskabouters hun wonderlijke natuuravonturen vertellen. Tenminste, als de kinderen de verborgen boskabouters kunnen vinden, want het moet natuurlijk wel spannend blijven! Op onverklaarbare wijze is er altijd wel een MNV-vrijwilliger die plotseling de meest onvindbare kabouter toch toevallig tegen het lijf loopt.
Kabouterpad_Boskabouter_met_Kip
Bij de boskabouters die worden gevonden kan zomaar een verhaaltje op de grond liggen met aanwijzingen over andere boskabouters, een leuk gedichtje of een sterk verhaal dat zelfs niet eens waar hoeft te zijn, als het maar mooi is! Zo kunnen de leerkrachten of ouders die meekomen zelf de kinderen op de juiste plaats het juiste verhaaltje vertellen als de MNV vrijwilliger door de kinderen op zoek is gestuurd naar de bijna onvindbare boskabouters.

Biologie examens

Educatie_Biologie_Examen_Knoppen_Determineren_2
Voor het VMBO van het Dongemond College worden in het natuurpark voor het vak biologie de praktijkexamens afgenomen in knoppen determineren.
Educatie_Biologie_Examen_Knoppen_Determineren_1
Voor het knoppen determineren moeten de MNV vrijwilligers bijna 100 bordjes foutloos aan de bomen en struiken bevestigen.

Educatieve hulpmiddelen

  • Zoekkaarten: voor het leren determineren zijn er verschillende sets met zoekkaarten, waarmee kinderen en leerlingen het ‘kijk en vergelijk’ kunnen leren voor vogels, vlinders, insecten, waterdieren enz.
  • Lesbrieven: voor leraren en begeleidende ouders die met schoolklassen zelfstandig of in samenwerking met de Werkgroep Educatie van de MNV het natuurpark willen bezoeken zijn er diverse zelfgemaakte MNV lesbrieven beschikbaar.
  • Onderzoek: voor veldonderzoek in het natuurpark zijn er hulpmiddelen, zoals loeppotjes voor insecten, verrekijkers, schepnetjes enz.
Educatie_Zoeken_met_Lesbrief
De kinderen gaan in groepjes van drie met een lesbrief zelf het natuurpark in op ontdekkingstocht. In het hele natuurpark zijn er dan MNV vrijwilligers, leerkrachten en ouders die de groepjes meehelpen bij de grote puzzeltocht.

 

Educatie_Lesbrief_Vogels_Verrekijkers
Leerkracht aan het werk in het natuurpark met de Lesbrief Vogels, waarmee de leerlingen een verrekijker op de juiste manier leren gebruiken en ook nog enkele vogels leren kennen. De Werkgroep Educatie heeft over verschillende onderwerpen leuke lesbrieven en ook lesbrieven die passen bij de verschillende jaargetijden, zodat het hele jaar buiten kan worden gewerkt met schoolklassen.
Educatie_Op_ontdekking_met_de_juf
Ook de allerkleinsten van de basisschool zijn in het natuurpark op ontdekkingstocht met hun juf.
Educatie_Verassingszakjes
De kinderen met hun juf op natuuravontuur in het natuurpark, waarbij de MNV vrijwilligers verassingszakjes met natuurvondsten hebben opgehangen. De kinderen proberen dan met voelen te raden wat er in zit. Misschien wel een denneappel, een kastanje, boomschors of een paardenbloem… Wie het weet, mag het zeggen!
Educatie_Tuinslak_op_hand
Als je een tuinslak op je hand legt dan komt die na een paar minuten wel uit zijn huisje gekropen en dan kun je het beestje eens lekker van dichtbij bekijken. Natuur en Educatie: de natuur leert de kinderen spelenderwijs dat geduld een schone zaak is 😉
Educatie_Wortelknolletjes_Speenkruid
In het vroege voorjaar bloeit het knalgele speenkruid rijkelijk en dan is het leuk om er eentje uit te graven en aan een schoolklas de wortelknolletjes te laten zien die zorgen voor stikstof bij de wortels.