20090510Zo Moederdagexcursie Maasheggen

Een bijzondere dag voor een bijzondere excursie naar een eeuwenoud agrarisch natuur- en cultuurlandschap met bloeiende hagen van meidoorn, de Maasheggen!

Een vol programma met een kijkje bij de oudste linde van Nederland in Sambeek, waarna we via het Veerhuis aan de Maas onze weg vervolgen… Neem moeders mee!

Vertrek om 09.00 uur vanaf Parkgebouw De Liniehof; Dagexcursie, dus neem eten en drinken mee!

Het Maasheggenlandschap vinden we, natuurlijk langs de Maas, in de omgeving van Oeffelt en dat plaatsje ligt precies in het midden tussen Cuijk aan de noordkant en Boxmeer aan de zuidkant.

Het is een uniek landschap van traditionele vlechtheggen die als afrastering voor vee werden gebruikt toen het prikkeldraad nog moest worden uitgevonden. Die perceelafscheidingen zijn uitgegroeid tot een uniek biotoop.

Er is daarom wel een actief beheer nodig voor de instandhouding van deze vlechtheggen en ook het ambacht mag niet verloren gaan. Daarom is er bijvoorbeeld een heus kampioenschap heggenvlechten en een stichting die zich inzet voor het behoud van de heggen en het ambacht!

Kijk voor meer informatie maar eens naar:

Ook verdwalen we deze dag, nu we er toch zijn, per ongeluk expres in het dorpje Sambeek, dat net zuidelijk tegen Boxmeer aanligt en wel om heel precies te zijn, verdwalen we in de Grotestraat op nummer 93, want daar staat de grootste en ook misschien wel de oudste lindeboom van Nederland, de Linde van Sambeek. Met een respectabele omvang van maar liefst 7,75 meter!

Kijk voor meer informatie over deze linde naar: