20100220Za Wilgen Knotten Op d’n Bol

Werkdag op de ‘huisplaats’, de terp met knotwilgen van biologische boer Mark Smits van Ooijen op de hoek Ruilverkavelingweg / Koekoekweg, waar vroeger een woning op stond.

In dit winterseizoen richten we de aandacht voor het wilgen knotten op het behoud van een karakteristiek groepje knotwilgen in ‘d’n Drimmelse polder op de Koekoek’ net achter de Wurp’.

Als je over de Koekoekweg fietst van Made naar de Worp en je gaat dan over de Buitendijk, dan zie je rechtvooruit het ook flink hoger gelegen bosje van d’n Bol liggen met zijn hoge populieren, maar de ‘huisplaats’ links ervan gaat nog schuil achter de hakhoutwal die links langs Koekoekweg staat tot aan het kruispunt met de Ruilverkavelweg.

Op het kruispunt met die Ruilverkavelweg zie je dan links van de Koekoekweg voor de rij hoge populieren langs de lage dijk, de lage terp van de ‘huisplaats’ met de knotwilgen en rechts van de Koekoekweg zie je de hoge terp van ‘ ’t Boske van d’n Bol’. Fiets je er tussendoor dan valt op dat je van de lage dijk afrijdt ‘de Koekoek’ in naar het Gat van den Ham. Het is net een smalle ‘polderpoort’ waar je doorheen fietst, waar het wijdse uitzicht over de polder zich in een keer voor je ontvouwt.

De ‘huisplaats’ en d’n Bol zijn twee ‘mooie plekskes’ waar je de steenuil wel kunt horen roepen vanuit de knotwilgen en waar de wielewaal soms zingt in de hoge populieren. Voor veel vogels is deze beboste hoek een baken in het landschap met een enorme aantrekkingskracht. In de winter zie je er vaak buizerden bovening de populieren zitten.

Klik hier voor de satellietfoto op Google maps.

Wel warm aankleden en natuurlijk eten en drinken meenemen!

Vertrek om 09.00 uur vanaf Parkgebouw De Liniehof. Terug: 16.00 uur.