20131011Vr: Lezing Paddenstoelenexpert

Auteur; ‘Paddenstoelvriendelijk beheer’ Peter Jan Keizer te gast bij de MNV

Herfst; paddenstoelen; leren van de ultieme opruimers van in de natuur.

Vallende bladeren en na een paar regenbuien schieten de paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond.

Struinen door het bos en andere natuurgebieden met de kinderen op zoek naar de mooiste, de grootse, de kleurrijkste, de meeste paddenstoelen. Ondertussen nog wat beukennootjes rapen en tamme kastanjes om te poffen en daarna een warme choco voor de kids en een herfstbock voor pa en ma.

De paddenstoelen hebben echter een verhaal; ze vertellen ons de staat van de natuur aldaar.

 Peter-Jan Keizer expert en promovendus op het gebied van beheer en mycologie (paddenstoelenkunde) is op uitnodiging van de Madese NatuurVrienden in Made om ons wegwijs te maken in wat de herfstvruchten ons kunnen vertellen.

 Wat de meesten niet van paddenstoelen weten is dat het de vruchtlichamen zijn van enorme, vooral uitgestrekte plekken, schimmels. Schimmels die ervoor zorgen dat een enorme hoeveelheid organisch afval, van vallend blad tot dikke dode bomen, omgezet worden tot voor de natuur weer bruikbaar materiaal.

 Zonder die schimmels, die paddenstoelen louter gebruiken voor de voortplanting, zouden wij ‘mensheid’ op een gigantische hoop blad en ander dood organisch materiaal mogen bouwen en leven.

 Gelukkig is de natuur veel slimmer en hangt alles met elkaar samen; het is geven en nemen.

 Er zijn schimmels die moordend kunnen zijn, velen zijn echter vriendelijk en leven eendrachtig samen met hun partner. Dus niet elke paddenstoel moet als bedreiging gezien worden, sommige soorten geven een teken van een bloeiende harmonie in het leven.

Vrijdagavond 11 oktober is Peter-Jan Keizer te gast in het parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made.

Vanaf 19.30h is het parkgebouw geopend voor geïnteresseerden, de dialezing begint om 20.00h.

Inkom voor leden is gratis; niet leden wordt een bijdrage gevraagd van € 3,00 voor koffie en thee.

Na de lezing bij het nakletsen worden kabouter paddenstoelengerechtjes geserveerd.

Een leerzame lezing vraagt om een mooie veldexcursie. Zondag 27 Oktober volgt een paddenstoelenexcursie naar een van de oudste bosgebieden van Brabant; het Liesbosch tussen Etten en Breda.