20140124Vr Lezing Roofvogels in het Ketelwald (D)

Zoek je een roofvogelnest? Kijk op de grond!

Gerard Müskens, roofvogeldeskundige in Made voor lezing: 40 jaar roofvogelonderzoek in het Ketelwald (D).

Het was 1968 toen Gerard Müskens met een groep vrienden besloot een grensoverschrijdend onderzoek te gaan doen naar roofvogels die in het gebied tussen Kleef, Goch en Nijmegen tot broeden kwamen. Dit gebied met een oppervlakte van 100 km2 is nu bekend onder de naam Ketelwald.

40 Jaar onderzoek  naar met name Havik en Sperwer is een enorm lange periode. Die lange duur is uniek en heeft al heel wat interessante resultaten opgeleverd.

Door de lange levensduur van de Haviken en Sperwers, het jaarlijks tellen, ringen en wegen van de jongen en de honkvastheid van de beesten zijn de onderzoekers de beesten haast persoonlijk gaan kennen.

Het wel en wee van de familie is door die lange periode van onderzoek heel goed te volgen. In de lezing komt alles aan bod. Avonturen met de Duitse Douane, hoogtevrees bestaat niet en kleine weetjes  zoals dat de leeftijd van de jongen is af te meten aan hoever de jongen hun poep over de rand van het nest weten weg te spuiten.

Hoe verder hoe ouder, per week ongeveer 1 meter verder van het nest. Wat stond er deze lente en zomer het meest op het menu; houtduif, stadsduif of een postduif in een wedvlucht?

Maar het belangrijkste is natuurlijk het onderzoek en de resultaten. De terugkeer en wederopstanding na het verbod van het gebruik van pesticiden zoals DTT en Deldrin  na  een werkelijk dieptepunt in aantallen in de jaren zeventig.  Maar na de wederopstanding zien we ook een kleine teruggang sinds midden jaren 90, kunnen we of moeten we dat tij keren?

De lezing is vrij toegankelijk voor leden van de Madese NatuurVrienden, geïnteresseerde niet leden wordt een kleine vergoeding gevraagd van € 3,00 incl. koffie of thee.

Vrijdagavond 24 januari,  aanvang 20:00u,  parkgebouw de Liniehof  aan de Kievitstraat  in Made. Parkgebouw open vanaf 19.30h.

Voor meer info: tel. 0162 – 517965