20140202Zo Ganzenexcursie West-Brabant / Zeeland

Wintergastenexcursie met de Madese NatuurVrienden

Kou in de lucht; honderden gevederde vreemde gasten in de Delta

Ervaren vogelaars weten het meteen. Kou en sneeuw in het Noorden betekend nieuwe gasten in de kleipolders van de Delta. Onze Delta biedt een prettige combinatie van voedsel op de graslanden en stoppels op de akkers met ruime veilige slaapplaatsen op brede wateren in de Delta.

Het is een bekend verhaal dat Nederland als Deltaland een hele belangrijke rol speelt als gastland in de overwinteringstrategie van onze wintergasten. Dat is in de loop der jaren alleen maar beter geworden. Onze boeren bieden, als het land in rust is, een waar Walhalla aan met  hun perfecte graslanden vol met het beste voedsel wat maar te vinden is.

De ganzen en wilde zwanen zien ons land dus als een perfecte pleisterplaats voor de winter als ze naar het zuiden vliegen om de barre poolwinters te ontzien. Simpelweg onze verantwoordelijkheid gegeven het feit dat onze Delta van oudsher de pleisterplaats is van de duizenden ganzen.  Problematisch zijn echter de grote groepen vogels die van zogenaamde ‘overzomeraars’, tot  standvogels zijn verworden.

Vogelaars blijven gefascineerd door de wintergasten en gaan graag de kou in om de grote groepen te bekijken.

Zit er een vreemde eend tussen zoals een Roodhalsje of een Sneeuwgansje?  Een geringd exemplaar met grote afleesbare kleurringen  misschien door een Wageningse wetenschapper aangebracht in het koude Siberië?

In de omgeving van Hooge Zwaluwe zijn de Toendra Rietgans,  Kleine Rietgans en honderden ‘Brandjes’ al gesignaleerd. Tijd om naar buiten te gaan.

Zondag 2 februari om 9.00h verzamelen bij het parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made. Auto indeling wordt ter plekke gemaakt, zoveel mogelijk carpoolen. De groep begint in de eigen kleipolders en scharrelt afhankelijk van de waarnemingen richting Zeeland. Lunch, geschikt schoeisel, warme kleding en natuurlijk verrekijker en/of telescoop meenemen. Het is een dagexcursie geschikt voor jong en oud die bekend wil worden hoe fascinerend ‘vogelen’ kan zijn. Het is niet voor niets dat steeds meer bekende Nederlanders ‘uit de kast komen’ dat ze van vogels spotten houden.

Voor meer info, tel. 0162-517965