20150620Za MNV Nachtvlindernacht 2015 Midzomeravond

Zaterdagavond 20 juni wordt een bijzondere Midzomeravond met een avondwandeling door de Linie van Den Hout met aansluitend de MNV Nachtvlindernacht in Natuurpark De Liniehof!

Dat het niet donker wordt kennen we hier niet, maar dat het lang duurt voordat de zon echt onder is gegaan wel.
Een avondwandeling door de Linies en voor deze keer vroeg in het
seizoen ‘nachtvlinderen’ met Ernst-Jan van Haaften.

Samenkomst om 19.30 uur in het parkgebouw; koffie met iets toepasselijk lekkers, daarna stappen. Omstreeks 22.30 uur gaan de lampen aan.
Vlinderen, batdetector en een hapje en drankje in stijl van de
midzomeravond.

Avond Wandelen en nachtvlinderen met de MNV
Midzomeravond; vier de zomer in heempark de Liniehof

Rondom de zonnewende, de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt is het gebruik Midzomernacht ontstaan. Een nacht die al eeuwenlang tot de verbeelding sprak en waardoor vreemde en mooie feestelijke gebruiken zijn ontstaan. Heksen verjagen, geneeskrachtige planten oogsten, maar vooral veel feesten.

In Nederland is de traditie terug van weggeweest. Dit heidense feest wordt vooral door niet christelijke organisaties terug tot leven geroepen.

Er zijn landen die een nacht in het jaar kennen die maar geen nacht  wil worden. In deze landen is het Midzomernachtfeest net zo belangrijk als Kerst.

Op de avond en nacht van zaterdag 20 naar zondag 21 juni, onze langste dag, gaan de Madese NatuurVrienden zo lang mogelijk profiteren van deze lange dag.

We gaan eerst  een korte avondwandeling maken over de Linies van Den Hout en nemen een beetje Binnenpolder mee.  Zo proberen we een glimp op te vangen van het in ruste gaan van de dagnatuur en mogelijk krijgen we iets te zien of te horen van de ontwakende nachtnatuur.

Bij het ‘nachtwerk’ horen ook de nachtvlinders. Nog nooit zo vroeg in het seizoen is in heempark de Liniehof gejaagd op de nachtvlinders. Na de wandeling worden de felle loklampen ontstoken en proberen we de ogen open te houden. Het nachtvlinder jagen wordt begeleid door een expert op dit gebied: Ernst-Jan van Haaften uit Sleeuwijk.

Levert het nieuwe soorten op?

Op zaterdagavond 20 juni komen we om 19.30 uur bij elkaar in natuurpark de Liniehof aan de Kievitstraat 3 te Made.
Eerst koffie met iets toepasselijks lekkers. Daarna wandelen .

Terug in het heempark gaan om 22.30 uur de lampen aan voor het nachtvlinder jagen. Een leuke en spannende jaarlijkse bezigheid voor de echte nachtbrakers.