20151003Za Euro Birdwatch 2015

Locatie Zonzeel, start bij de spoorwegovergang aan de Zoutendijk in Hooge Zwaluwe.
Met duizenden Europese vogelspotcollega’s een weekend vogelen.
Kijkers mee. Leer van de ervaren vogelaars die deze ochtend
begeleiden.

Onze vogelwerkgroep heeft zich ook  dit jaar aangemeld om deel te nemen aan Euro Birdwatch. Onder de deskundige leiding van Rene, Cor en Jan kunnen jullie genieten van een mooie en leerzame vogelexcursie! Zie onderstaand bericht.

Hoe is het gesteld met de Europese trekvogels? De Madese NatuurVrienden tellen mee.

Beleef de Vogeltrek in de gemeente Drimmelen met de Euro Birdwatch

Ieder najaar trekken veel vogels die bij ons hebben gebroed naar het zuiden. Vanuit het hoge noorden komen broedvogels hierheen om bij ons te overwinteren of ze trekken in deze tijd door ons land om later naar zuidelijkere oorden door te vliegen. Juist nu is er dus grote kans om veel vogels te zien. Een perfect moment om de vinger aan de pols te houden hoe het met onze trekvogels is gesteld.

Op zaterdag 3 oktober a.s. nemen de Madese NatuurVrienden in samenwerking met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. In meer dan 37 landen in Europa wordt geteld. Afgelopen jaar waren de weersomstandigheden ideaal en werden alle records gebroken. Nog niet eerder werden er zoveel vogels geteld. Ruim één miljoen in totaal (1.073.123). Er werden 218 verschillende soorten gezien, ook een nieuw record.

In ons land wordt dit jaar op meer dan 150 telposten en -trajecten geteld. De MNV’ers bemannen een teltraject in de Zonzeelse polder in het gebied van Staatsbosbeheer gelegen aan de spoorwegovergang aan de Zoutendijk te Hooge Zwaluwe.

De gegevens en waarnemingen die deze ochtend door de MNV, en alle andere telgroepen in Europa, worden verzameld worden doorgegeven aan Vogelbescherming Nederland in Zeist. Begin van de nieuwe week hoopt men alle gegevens verwerk te hebben en zullen deze openbaar gemaakt worden.

Dit is zeker niet alleen een activiteit voor doorgewinterde vogelaars.

Euro Birdwatch is een leuke gelegenheid om kennis te maken met ervaren vogelaars en liefhebbers die van het ‘vogelen’ een mooie hobby gemaakt hebben. De Madese NatuurVrienden nodigen  u uit om deel te nemen aan dit jaarlijkse evenement

Met verrekijkers en telescopen en wat schrijfmateriaal trekken we het veld in.

Zaterdag 3 oktober vanaf 9.00 uur wordt u verwacht in de Zonzeel ter hoogte van de spoorwegovergang aan de Zoutendijk om de overvliegende vogels te tellen.  De gehele ochtend zal op het traject langs de spoorlijn worden geteld,