20160208ma – 09di – 13za Wilgen knotten Carnavalsweek 2016

Carnaval? Werk aan de winkel; Alle 11 kaal en 11 stekken per persoon!

Steek uw handen uit de mouwen en help mee wilgenknotten! We gaan 11 knotwilgen knotten.
Hak of zaag zelf de wilgenstaken voor in de eigen tuin; lees hieronder over hoe je ze kunt gebruiken!

Carnavalsmaandag 8 februari en carnavalsdinsdag 9 februari zijn er mogelijk ook werkzaamheden in Natuurpark De Liniehof en/of het buitengebied om wilgen te knotten. Wanneer u hierbij zou willen assisteren neem dan even contact op via tel. 0162-517965 of via ons MNV-contactformulier!!!

Zaterdag 13 februari verzamelen we om 9.00 uur in parkgebouw de Liniehof te Made van waar we na een stevige bak koffie naar de knotlocatie in ons mooie buitengebied zullen vertrekken. Kom helpen en geef u op via tel. 0162-517965 of via ons MNV-contactformulier.

De MNV zorgt voor uw gereedschap,  een voedzame soep tijdens de lunch en een versnapering achteraf.  U komt fris en fruitig met voldoende energie in geschikte werkkleding met ons mee werken om die prachtige wilgen van hun pruik te ontdoen.  Afvoer van hout voor de houtzoekers in overleg.

Oude knotwilgen, getart door de elementen, liefdevol onderhouden door hun eigenaren en vrijwilligers vertellen een verhaal.  Kromgebogen in het landschap blijven ze decennia lang het landschap sieren en blijven ze tot de onvermijdelijke dood hun geriefhout  leveren.  Onderwijl  mag de Steenuil in haar holtes ‘huizen’ en vindt een koe en haar kalf haar krabplekse en de benodigde schaduw . Het bruidspaar laat ‘hun’ dag vastleggen op een reportage tussen/op/onder de stokoude getekende knotwilgen.

‘Geriefhout’ is van heel lang geleden; maar doet het goed op het internet. Bestel maar bestel maar. Griendhout en knothout kant en klaar verwerkt tot schutting en scherm binnen een x-aantal dagen geleverd tegen ‘aanlokkelijke’ prijzen. Bij de MNV is het gratis maar je moet er wel wat voor doen.

De takken/tenen die we van de kruinen afzagen zijn veel breder toe te passen bij hobby en werk.

Een knotwilg in de tuin of een rij knotwilgen langs de sloot. Een levende iglo als leesplek voor de kinderen, een ‘natuurlijk scherm’ om de tuin. Waar zijn ze gebleven;  de aloude geschilde tenen als bonenstaken in de moestuin en als bouwmateriaal voor een ouderwetse hooiruiter (thans muizenruiter voor uilen) op het erf. Is het echt zo dat we liever betalen dan er iets voor te willen doen?