20160408Vr AIRbezen Project Drimmelen – Oppotten Aardbeienplanten

Het AIRbezen Project is een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen (B) en de AVANS Hogeschool in Breda naar de luchtkwaliteit.
Onze natuurclub werkt mee om dit onderzoek ook in de Gemeente Drimmelen uit te voeren.
Dit onderzoek naar fijnstof in de lucht is door de Drimmelense politieke partij Lijst Harry Bakker naar Drimmelen gehaald. Voor meer informatie over het project en het oppotten, lees het persbericht hieronder.

Hiervoor worden op vrijdag 8 april maar liefst 360 aardbeienplanten opgepot in Natuurpark De Liniehof door een aantal vrijwilligers, zodat die op zaterdag 9 april vanaf 10.oo uur kunnen worden uitgedeeld aan belangstellenden die een plant willen adopteren en thuis verzorgen, zodat later in het seizoen bij de adoptieouders thuis enkele blaadjes kunnen worden geoogst voor onderzoek.

U kunt meedoen met dit onderzoek, dus geef u op als deelnemer voor het adopteren van een aardbeienplant via dit MNV-contactformulier!

Meer informatie over dit interessante onderzoek wordt door de Antwerpse professor Roeland Samson gepresenteerd in zijn lezing AIRbezen Project Drimmelen op dinsdagavond 12 april in Parkgebouw De Liniehof.

Ook het VARA-actualiteitenprogramma Zembla had op 06-04-2016 een uitzending over de fijnstofproblematiek. De documentaire van 35 minuten is te zien op VARA-website op http://zembla.vara.nl/seizoenen/2016/afleveringen/06-04-2016


Persbericht Lijst Harry Bakker

Meting luchtkwaliteit via aardbeienplantjes in Drimmelen 07-04-2016

Hoe schoon is onze lucht? Wat weten we van (de meting van) de luchtkwaliteit? Door de toenemende aandacht voor de gezondheid in relatie tot de luchtkwaliteit (en mn fijnstof én ultrafijnstof) heeft de Lijst Harry Bakker contact gezocht met de deskundigen. De RIVM adviseerde ons een onderzoek te laten doen bij de Universiteit van Antwerpen, waar professor Samson in steden in België (Antwerpen 2x, Gent) het meten van de relatieve luchtkwaliteit (dmv de opname van biomagnetisme in de blaadjes van de aardbeienplant) succesvol heeft uitgevoerd. Nu gaat dit project naar Keulen, Barcelona én …. Drimmelen! Voor de 1e keer in Nederland én in een landelijke gemeente.

Iedereen ademt lucht in op ong 1 ½ meter hoogte, terwijl de officiële RIVM-metingen op ruim 3 meter hoogte worden gedaan. In hoeverre is dit representatief? Halen we de EU-norm en zijn er dan misschien toch nog schadelijke effecten (op de lange termijn?) op de volksgezondheid? Deze vragen zijn actueel door de verhoging naar 130 km/h op de snelweg en de situatie in Oost-Brabant, waar de GGD nu een extra onderzoek uitvoert op de effecten van luchtkwaliteit en longkanker. Dit was mede aanleiding om eens een basismeting te doen naar de (relatieve) luchtkwaliteit in onze eigen gemeente Drimmelen. De wetenschappelijke duiding laten we over aan de deskundigen van de Universiteit en voor de begeleiding hebben we ook studenten van de AVANS Hogeschool te Breda bereid gevonden om actief deel te nemen. Op de achtergrond houden we contact met de RIVM, de Provincie Noord-Brabant en de GGD Breda. Om later een congres te organiseren en/of de resultaten te presenteren. De lokale politieke partij Lijst Harry Bakker (www.lijstharrybakker.nl) onderneemt zo actie op dit item!

Na maanden voorbereiding gaan we beginnen! A.s. vrijdag 8 april gaan we 360 schone aardbeienplanten in potten zetten bij de Madese NatuurVrienden, Parkgebouw de Liniehof

Kievitstraat 3, 4921 VV Made, om die vervolgens zaterdagochtend 9 april daar vanaf 10 uur uit te delen aan inwoners in Drimmelen. Deze zijn via ’t Carillon benaderd en er is ook een FB-pagina AIRbezen Drimmelen met mailadres airbezendrimmelen@ziggo.nl die meer informatie geeft. De plantjes staan ong. 2 maanden in de buitenlucht en na de nulmeting worden dan medio juni de blaadjes geanalyseerd. Resultaten volgen daarna. De bewoners verzorgen de plantjes zelf (water geven) en mogen de aardbeien houden!

Graag nodigen wij u uit om dit item mee te nemen in uw nieuwsberichten. Uiteraard bent u welkom op de activiteiten of bij de kick-off dinsdag 12 april 19.30 u. (gebouw MNV).

Harry Bakker, namens de Lijst Harry Bakker, tel. 06-47472569

In het Belgisch is aardbei airbees met mv airbezen. Die naam hebben we aangehouden.

https://www.google.nl/search?q=google&ie=&oe=#q=airbezen+project voor meer info!