20160409Za AIRbezen Project Drimmelen – Uitdelen Aardbeienplanten

Het AIRbezen Project is een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen (B) en de AVANS Hogeschool in Breda naar de luchtkwaliteit.
Onze natuurclub werkt mee om dit onderzoek ook in de Gemeente Drimmelen uit te voeren.
Dit onderzoek naar fijnstof in de lucht is door de Drimmelense politieke partij Lijst Harry Bakker naar Drimmelen gehaald. Voor meer informatie, lees het persbericht hieronder over het uitdelen van de aardbeienplantjes.

Hiervoor worden op zaterdag 9 april om 10.00 uur maar liefst 300 van de 360 opgepotte aardbeienplanten uitgedeeld in Natuurpark De Liniehof aan belangstellenden die een plant willen adopteren en thuis verzorgen, zodat later in het seizoen bij de adoptieouders thuis enkele blaadjes kunnen worden geoogst voor onderzoek.
De overige plantjes gaan mee naar Antwerpen voor een nulmeting.

U kunt meedoen met dit onderzoek, dus geef u op als deelnemer voor het adopteren van een aardbeienplant via dit MNV-contactformulier!

Meer informatie over dit interessante onderzoek wordt door de Antwerpse professor Roeland Samson gepresenteerd in zijn lezing AIRbezen Project Drimmelen op dinsdagavond 12 april in Parkgebouw De Liniehof.


Persbericht Lijst Harry Bakker

Luchtkwaliteit meten via (gratis) aardbeienplantje: Doe mee!

De laatste tijd is er meer belangstelling voor onze gezondheid en vorige week stond er in de krant ook een artikel over de verontreiniging in Brabant (Atlas Leefomgeving). Als lokale politieke partij heeft de Lijst Harry Bakker actie ondernomen! In de gemeente Drimmelen wordt de komende maanden een interessant project gehouden. De Universiteit van Antwerpen gaat de relatieve luchtkwaliteit meten door, verspreid over de hele gemeente, de opname van fijnstof ed in aardbeien-bladeren te meten via een nulmeting en een meting medio juni. Samen met studenten van de Avans en de Madese Natuurvrienden gaan de mensen van de Lijst HB aan de slag. Op vrijdag 8 april gaan we iets meer dan 300 plantjes Elsantha in een pot met grond zetten. Die delen we dan zaterdagochtend 9 april vanaf 10 uur uit op de locatie Kievitstraat 3 Made (clubhuis MNV). Op die locatie is er dinsdagavond 12 april vanaf 19.30 uur ook een openbare kick-off door prof. Roeland Samson en een medewerkster van de Universiteit van Antwerpen, die de wetenschappelijke metingen en rapportage doen. De studenten van de Avans verzorgen de presentatie. Op de achtergrond houden we contact met de RIVM, de GGD en de provincie Noord-Brabant. Mogelijk komt er later nog een congres en/of presentatie van de resultaten en de vervolgstappen.

Graag nodige wij de inwoners van Drimmelen uit om mee te doen! Via de FB-pagina AIRbezen Drimmelen zijn al enkele tientallen opgaven binnen (aanmelden met postcode en huisnummer kan ook via airbezendrimmelen@ziggo.nl) en er kunnen maximaal zo’n 300 mensen meedoen. Liefst verspreid over de hele gemeente ivm een zo goed mogelijke spreiding en meetresultaat. De 1e aanmelding kwam uit de Biesbosch! Het enige wat je hoeft te doen is dus zaterdagochtend het gratis aardbeienplantje te komen ophalen. Op=op. Via je postcode en huisnummer krijg je een nummer (plakken we op het potje) en een protocol. Verzorgen is niet lastig (1x pw water geven) en alleen het plukken van de blaadjes in juni vraagt nog wat expertise, maar dat staat in het protocol en de mediakanalen. Medio juni heeft u dan lekkere aardbeien! Dus meldt u aan, kom zaterdag uw plantje ophalen en kom dinsdagavond naar de startbijeenkomst voor meer informatie over dit bijzondere project.

Lijst Harry Bakker

Meer informatie:

https://www.facebook.com/airbezendrimmelen/?fref=ts

airbezendrimmelen@ziggo.nl

www.lijstharrybakker.nl

Harry Bakker, tel. 06-47472569