20170203vr Lezingavond door FREE Nature: De Noordwaard, exotisch begrazingsproject?

Vrijdagavond 3 februari, 20.00 – 22.00 uur, Parkgebouw De Liniehof:
De Noordwaard; exotisch begrazingsproject met waterbuffels, schotse hooglanders en koninckpaarden? Lezing door FREE Nature.

FREE Nature begeleid grootschalige begrazingsprojecten en schaart vee in, bijvoorbeeld in het ontpolderde gebied van de Noordwaard.

Deze organisatie werkt door het hele land en weet alles over begrazingsprojecten in het algemeen en de organisatie en doelstellingen van de begrazing in de Noordwaard.

Waarom word een waterbuffel verkozen boven onze inlandse zwartbonte viervoeters??

Na deze avond weet u meer!

Grote grazers als landschapsarchitecten; lezing Free Nature bij de MNV
Waterbuffels spotten in de Biesbosch; da’s apart en gratis!

 Met de kinderen op safari in de Noordwaard van de Biesbosch. Het kan! Een uitgestrekt gebied met graslanden, rietlanden, kreken en enkele bosjes. Deze brabantse nieuwe wildernis wordt onderhouden door 4-voetige grote grazers. Koniks paarden, Schotse Hooglanders in de lage landen en zelfs dus de Waterbuffels.

De organisatie Free Nature heeft een visie, hun dieren hebben een missie. Het gebied openhouden zodat wassend water ongehinderd via de nieuwe Noordwaard naar zee kan stromen.

Met het gereed komen van de semi-ontpoldering van de Noordwaard ten westen van Werkendam is volgens de rekenaars laag-Nederland weer een stuk veiliger geworden.

Een enorm gebied aan de noord-zijde van de Biesbosch, ooit teruggewonnen op het water, is in feite weer teruggegeven en onder invloed gebracht van natuurlijke processen. In zoverre ‘natuurlijk’ dat het geplande doorstromingsprofiel vanaf de Merwede tot aan de overzijde het Hollands Diep in gehandhaafd moet blijven volgens eigenaar Rijkswaterstaat. Met de inzet van de verschillende grazers door Free Nature word toch ook gestreefd naar een natuurontwikkeling met een gigantische bron aan biodiversiteit.

Roeland Vermeulen, adjunct-directeur en ecoloog van de organisatie Free Nature komt naar Made om uitleg te geven over de visies en het werk van de organisatie. Naast de Biesbosch schaart Free grote kuddes in tal van andere provincies in; Gelderse Poort, de Grensmaas en bijvoorbeeld Schiermonnikoog. De lezing in Made is natuurlijk vooral gericht op de Biesbosch.

Vrijdagavond 3 februari, aanvang 20.00 uur. Deur open om 19.30 uur in Parkgebouw De Liniehof aan de Kievitstraat 3 in Made.
Niet leden zijn ook van harte welkom voor € 2,50 incl. 2x koffie/thee.