20170317vr Lezingavond door Ton Bakker: Geheimzinnige heidebewoners!

Ton Bakker, natuurdeskundige en –fotograaf te gast voor MNV-lezing
Slangen en zwaluwen der nacht; mystieke heidebewoners in beeld

Ton Bakker, natuurfotograaf uit Halsteren, kan je tegenkomen in elk natuurgebied in Europa.
Genieten en kennis vergaren is een pre, maar de kans op een perfecte natuurkiek laat hij niet liggen dus de camera en immens grote lenzen zijn altijd paraat.
Zijn kennis en mooie foto’s zijn een goede reden voor een uitnodiging door de MNV om naar Made te komen. Natuur van ver is mooi, maar natuur van dichtbij is zeker zo mooi en waardevol, stelt hij. Ton Bakker, verteld over natuur dichtbij, bewoners van de hei.
Veel dichterbij huis dan we denken zou je ze tegen kunnen komen. Slangen en nachtzwaluwen.
Op weg naar een bos café ten zuiden van Zundert een slang op het fietspad tegenkomen? Ja het kan.
De slang geniet van het warme fietspad en ons mens/passant moet zo nodig het beest porren te bewegen. Als ie beweegt deinzen we meters achteruit. 60 cm slang? Bangeriken. Vervolgens;
De kroegbaas vind het na uren in het gelag genoeg en stuurt je bij volle maan over de heide terug naar je stee. Stampend op de pedalen hoor je rare bromgeluiden en klapperende vleugels; zit de duvel zit je achterna? Je roes uitslapen op de hei zit er niet in. Wegwezen, de hei bij nacht is niet pluis.
Wie de historische kaarten van Brabant erop naslaat, ziet enorme heidevelden. Heidevelden voor de enorme schaapskuddes van het arme Brabantse volk. Vincent heeft er ooit brieven over geschreven. Uitgestrekt,  mysterieus en bijna niemandsland. Behalve voor de bewoners die van dit cultuurlandschap (natuur gemaakt mensen) profiteren.
Er resteert nog weinig van dit ooit mooi bezongen (maar armoedig) heidelandschap. De mysterieuze bewoners hebben het door de teloorgang ook heel moeilijk gekregen om te overleven. Maar we hebben ze nog steeds, gelukkig.
Ton Bakker neemt ons mee; de hei op, op zoek naar de mystieke bewoners.

Vrijdagavond 17 maart; 20.00h, parkgebouw Liniehof, Kievitstraat 3 te Made.
Iedereen is welkom; niet leden betalen een entree van € 2,50 incl., koffie/thee.