‘Meeuwen op het land, storm op het strand’ een gezegde dat wel erg ver in het verleden moet zijn ontstaan.
Meeuwen zijn in het binnenland tegenwoordig net zo’n normale verschijning als vroeger de huismus was. De meesten onder ons hebben er niet zo’n erg in maar meeuwen zijn er overal en altijd.
De meeuw is cultuurvolger worden. Bij stadslui en boerenstand is altijd wel iets eetbaars te vinden. Hoge veilige gebouwen met grinddaken en niet toegankelijke natuurgebieden zijn een prima nestplaats. Voedsel en veiligheid; meeuwenwijsheid; waar die tweevoeters zijn, is zo gek nog niet.
Je hebt vele soorten meeuwen; met een mantelpak of bivakmuts, lief klein of imponerend groot.
Roland-Jan Buijs, ecoloog en oprichter van bureau Buijs Eco Consult is sinds zijn jeugd al geïntrigeerd door natuur en ‘zijn’ meeuwen. Hij neemt ons mee in de wereld van ‘onze’ windacrobaten.
Menselijk handelen heeft er onder andere voor gezorgd dat ‘zeemeeuwen’ het binnenland hebben gekoloniseerd. Voedsel en een veilige broedplaats zijn ingrediënten voor een vruchtbare toekomst.Waarom zou een meeuw met een brede blik vanuit de lucht daar niet van profiteren en zijn ‘horizon’ verbreden?
Een drive-in in de vorm van een open huisvuilstortplaats, een open ‘kuilhoek’ met maismeel achter de varkenshouderij of toeristen/pendelaars op de pont en parkbezoekers die hun boterhammen weg gesnaaid zien worden door brutale, doch slimme windacrobaten. Gratis snacken!
Wat velen niet weten is dat deze slimme beesten er een bijna sociaal leven op na houden. Ze kunnen niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar. Het zijn net mensen, ze kruipen gezellig bij elkaar en ondertussen krijsen ze boel bij elkaar.
Vrijdagavond, 8 februari is Roland-Jan te gast bij de Madese NatuurVrienden voor een lezing over meeuwen in ons land.
Parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made is open vanaf 19.30 uur , lezing begint om 20.00 uur. Toegang gratis, niet-leden betalen een vergoeding van € 3,00 incl. koffie.