20191102za Als trage wegen konden spreken;wilgen knotten langs het ‘fietspadje’

Uilen

Rijdend over de Tuinbouwweg in de richting Drimmelen zal eenieder het mooie laantje knotwilgen direct opvallen waar we vandaag aan de slag zullen gaan.

Een cultuurhistorisch pad, weleer een trage weg. Eens een zandpad, dan met sintels vervolgd door snel asfalt. Waar nu fietsers rijden op weg naar school of het werk reed vroeger door een karspoor een boerenkar met geurend hooi getrokken door een trekpaard.
Doordat de Plukmadese polder projectlocatie werd voor een glastuinbouwgebied met al haar voordelen moesten in de polder de imposante ikonen van het landschap, de knotwilgen, verdwijnen.

Langs een klein stukje behouden ’trage weg’ in de gemeente Drimmelen staan meer dan honderd knotwilgen. Ikonen van een verloren landschap. 

Voor het behoud van deze  knotwilgen is onderhoud belangrijk. Knotwilgen bieden voedsel aan een groot aantal insecten en een schuilgelegenheid aan veel soorten holenbroeders zoals uilen. Naarmate de wilgen ouder worden ontstaan  belangrijke holtes waar bv de steenuil zich  thuis in thuisvoelt voor een nestplek. Met uw werkzaamheden draagt u bij aan behoud van de ‘stoffering’ van het landschap.

Start met koffie en worstenbrood in Parkgebouw de Liniehof het verenigingsgebouw van de Madese NatuurVienden aan de Kievitstraat 3 te Made. Van hieruit vertrekken we naar de Plukmadestraat. Parkeren op aanwijzing locatieleiders.

Voor gereedschap en een stevige kop soep wordt gezorgd. 

Zelf zorgt u voor uw lunch een stevige portie werklust en goede zin.

We beeindigen de dag zoals atijd met een drankje

Voor deze dag moet u zich opgeven op de website https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/aaalle-manschappen-aantreden-de-linies-van-den-hout-verdwijnen-onder-het-hout