20150111Zo Wintergastenexcursie Hoekse Waard

Wintergastenexcursie Hoeksewaard met de Madese NatuurVrienden op zondag 11 januari 2015.
– Kou in de lucht; honderden gevederde gasten in de Delta –

Ervaren vogelaars weten het meteen. Kou en sneeuw in het Noorden betekend nieuwe gasten in de kleipolders van de Delta. Onze Delta biedt een prettige combinatie van voedsel op de graslanden en stoppels op de akkers met ruime veilige slaapplaatsen op brede wateren in de Delta.

De Madese NatuurVrienden kiezen deze keer voor een bezoek aan de Hoekse Waard. Ingeklemd tussen de Oude Maas en het Hollands Diep bieden de ruime natuurontwikkelingsgebieden zoals de Oeverlanden en de ruime polders zoals het Oude Land van Strijen volop mogelijkheden voor de wintergasten en dus kansen om vogels te ‘spotten’.

Het is een bekend verhaal dat Nederland als Deltaland een hele belangrijke rol speelt als gastland in de overwinteringstrategie van onze wintergasten. De ganzen, wilde zwanen en andere meereizende soorten met zwemvliezen of scherpe klauwen zien ons land als de perfecte pleisterplaats voor de winter om de barre poolwinters te ontzien. Dat is in de loop der jaren alleen maar beter geworden.

Ruime natuurgebieden en het omringende agrarisch land bieden voldoende overwinteringsmogelijkheden voor de grote aantallen vogels uit het noorden. Onze vruchtbare Delta biedt boeren de mogelijkheid het meeste en beste uit de grond te halen maar dat weten de overwinteraars ook, doorgegeven van generatie op generatie al vele, vele eeuwen lang.

Vogelaars blijven gefascineerd door de wintergasten en gaan graag de kou in om de grote groepen te bekijken. Zit er een vreemde gans tussen zoals een Roodhals of een Sneeuwgansje?

Zondag 11 januari om 09.00 uur verzamelen bij Parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat 3 in Made.
Er wordt gebruik gemaakt van de Kiltunnel; tol!
Lunch, geschikt schoeisel, warme kleding en natuurlijk verrekijker en/of telescoop meenemen.
We lunchen in vogelkijkhut ‘Het gemaal’, waar de soep heet wordt gemaakt.
Het is een dagexcursie geschikt voor jong en oud die bekend wil worden hoe fascinerend ‘vogelen’ kan zijn.
Voor meer info, tel. 0162 -517965 / stoop@ankieenarjen.demon.nl