20150123Vr Spreeuwenlezing door SOVON

Vogelbescherming Nederland en SOVON doen verslag van het ‘Jaar van de Spreeuw’ in Made!
De spreeuw;  van doodnormaal op weg naar een zeldzaamheid?

20150120_Spreeuwenkop_Foto_Cor_Huijgens
Spreeuw (Sturnus vulgaris), Foto: Cor Huijgens

Spreeuwenplaag, spreeuwenpot, spreeuwenzwerm. Een spreeuw, die zie je toch elke dag?
De kersen en perenteler kan ze wel schieten maar bekijk ze ook eens van de andere kant.

Neem een verrekijker en bekijk eens een spreeuw van dichtbij, het broedkleed van de mannen is verbluffend mooi, blinkend blauw zwart met een zweem van parelmoer over de veren.

Het zijn perfecte insectenverdelgers; af en aan vliegen ze naar de gazons en weilanden op zoek naar de emelten (= larven langpootmuggen) in de graszode. Duizenden spreeuwen die afgesproken hebben waar ze dat jaar samen hun vaste nachtrust gaan pakken vormen in het najaar enorme zwermen. Voordat ze gaan slapen geven ze nog even in het licht van een ondergaande zon de mooiste gratis vliegshow uit het dierenrijk.

SOVON en Vogelbescherming Nederland riepen 2014 uit tot Jaar van de Spreeuw. Dat een vogelsoort verkoren wordt tot de soort van het jaar is niet zonder reden.  De oproep tot meer aandacht voor een vogelsoort  is tot op heden nooit reden geweest om een feestje te gaan bouwen.

In de periode 1980 tot 2012 is de spreeuw, een ‘doodnormale’ broedvogel, tot minder dan 40% van de populatie van medio jaren tachtig afgenomen.

Meten is weten, dus het was hoog tijd om extra onderzoek naar dit prachtige beest te doen.

In heel het land zijn vrijwilligers aan de slag gegaan voor het verzamelen van diverse gegevens. Broedgevallen documenteren en tellingen in de slaapplaatsen waar duizenden spreeuwen bij elkaar komen om de nacht te delen. Voor de gelukkige onderzoekers zijn er 100 nestkasten met camera verspreid door het land om gedragingen van een spreeuwengezin te volgen en de jongen te ringen voor het vervolgonderzoek.

Albert de Jong van SOVON komt op uitnodiging van de Madese NatuurVrienden naar Made om een verslag te doen over het jaar van de spreeuw. Resultaten, conclusies,  verwachtingen en maatregelen om dit prachtige beest te behouden zullen zeker besproken worden.

Vrijdagavond 23 januari om 20.00 uur in Parkgebouw De Liniehof, Kievitstraat 3 in Made. Het parkgebouw gaat voor publiek open om 19.30 uur. Niet leden wordt een vergoeding gevraagd voor de koffie/thee. Voor meer informatie: 517965 of stoop@ankieenarjen.demon.nl