20151213Zo Wandeling Pannenhoef

Op zondag 13 december gaan we er op uit voor een rode-oren-en-frisse-neuzen wandeling naar de Pannenhoef.

Verterk: 09.00 uur bij Parkgebouw De Liniehof
Start: 10.00 uur vanaf de Menmoerhoeve in Etten-Leur.

Na de wandeling genieten we na op de hoeve met een ‘aangeklede’ soep met een stokbroodje, ribbetjes en droge worst.

Inschrijven noodzakelijk, carpoolen ook. Kosten € 9,00 p.p.
Graag opgave van deelname via dit MNV-contactformulier.

Zondag 13 december MNV-wandeling Baroniepoort de Menmoerhoeve

De Pannehoef ; overdag een mooi natuurgebied; ’s nachts gevaarlijk terrein met lonkende stalkaarsen boven de Lokker.

De Pannehoef; Heide, bloemrijke weilanden omzoomd met braamruigtes , loof en naaldbos; doorsneden door cultuurhistorische waterlopen als de Bijloop en de kaarsrechte Turfvaart; herstelde vennen met namen als de Flesch, de Bak en natuurlijk de roemruchte Lokker. In de kern van het landgoed ‘de Zwarte schuur’ en ‘het Bakhuys’ met daarom heen kreunende zware eiken in de stormwind.

Een gebied met een spraakmakende geschiedenis. Was het niet dat ooit ene Vincent, hier over de hei en langs akkertjes zijn inspiratie opdeed voor wereldberoemde prenten?

Een pastoor van Sprundel die de vennen liet dempen om het onkuis gedrag van gemengd zwemmende jeugd een halt toe te roepen. En natuurlijk de legende van de lonkende lokkende stalkaarsjes boven de Lokker die vele passanten ’s nachts het moeras in probeerde te lokken.

Elk jaargetijde heeft de Pannehoef ons wat te bieden. Dat komt door de variatie in het landschap.

Een zware Belgische knol dampende in de mist, een ree, een zwarte specht, kleurende gagel, zwarte silhouetten van doorleefde bomen in opkomend of ondergaand zonlicht.

Dus ook op een onstuimige of rustige herfstzondag is het zeker de moeite waard om een wandeling te maken door dit unieke natuurgebied.

Zondag 13 december vertrekt om 10.00 uur vanuit de Menmoerhoeve in Etten-Leur, een van de Baroniepoorten, een wandeling georganiseerd door de Madese NatuurVrienden. Na buiten rooie oren en een frisse neus gehaald te hebben gaan we gezamenlijk een ‘aangekleed’ soepje eten met brood, ribben en droge worst.

De kosten voor deze wandeling incl. de soepmaaltijd zijn € 9,00 p.p..

Om 09.00 uur vertrek met auto’s vanaf het parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made.

Meer weten over de Baroniepoorten en Landstad De Baronie? Klik dan hier voor het overzicht de 5 Baroniepoorten en hier voor Landstad De Baronie.