20190308vr Landelijke Bever- en Otterwerkgroep CaLutra voor lezing bij de Madese NatuurVrienden

Wat weten we over de (over)ijverige Bever en de geheimzinnige Otter

In waterrijk Nederland horen van nature 2 zoogdieren in sloot, plas, kreek en rivier rond te zwemmen.
De Bever met afmetingen van kop tot staart  van 1.25 m. het grootste knaagdier van Europa en de Otter met zijn uiterst lenige amfibische lichaam een perfecte jager onder de waterspiegel.

Hoewel veel mensen de otter en bever erg op elkaar vinden lijken zijn het toch totaal verschillende dieren. Zo leeft de bever van plantaardig en de otter juist van dierlijk voedsel. Hun leefgebied overlapt wèl grotendeels, als er maar een schuilplaats is en eten.

Zoogdierdeskundige Peter Twisk en gebied coördinator Brabant Robin van Dijk van de landelijke Bever- en Otterwerkgroep CaLutra nemen ons mee in de wereld van deze 2 bijzondere beesten.

Wie had kunnen denken dat na de her-introductie van de Bever in 1988 in de Biesbos samen met zijn familie uit bijvoorbeeld de Millingerwaard de Bever akelig succesvol de Nederlandse wateren en ommelanden kon herbevolken. De ijverige Ed en Willem Bever zijn zo overijverig dat ze in enkele kanalen, beken en polders al tot problemen hebben geleid. Sporen van werkzaamheden van de bever zijn redelijk snel en gemakkelijk te herkennen, vergraven oevers en kades en om-geknaagde bomen van klein tot groot.

De Otter is veel geheimzinniger. Een sluwe nachtelijke jager, snel en geruisloos. En in CSI begrippen nagenoeg geen sporen achterlatend. Is de Otter in Brabant gesignaleerd? Hebben we een blijvend koppel?

Vrijdagavond 8 maart is de lezing in parkgebouw de Liniehof aan de Kievitstraat in Made.

Aanvang 20.00 uur; inloop parkgebouw vanaf 19.30 uur.

Niet leden van de MNV betalen € 3,00 voor entree incl. koffie of thee.